"Moj današnji cilj je bil medalja. Vedel sem, da bom veliko hitrejši kot včeraj. Finale je bil zelo hiter, pričakoval sem nekoliko slabše izide. Morda sem se malo uštel s prehitrim začetkom, zato mi je na koncu zmanjkovalo moči. A na koncu sem bil zelo vesel, ko sem videl, da sem na stopničkah. Tudi rezultat je super, nov državni rekord. Moja prva medalja, res sem zelo zelo vesel," je po tekmi razlagal Dugonjić, deseti slovenski reprezentant, ki je na EP v 25-metrskih bazenih osvojil medaljo, skupno že 49., in v slovenskem taboru potihoma v Szczecinu računajo tudi na jubilejno 50.

Tokrat je bil Dugonjić v vodstvu že na polovici, ubranil napade vseh tekmecev, izjema je bil le svetovni prvak iz Šanghaja, Oen, ki je še pred kratkim zatrjeval, da je sekundo hitrejši od konkurence, a je tukaj ostala le četrtinka. Predvsem zaradi Dugonjića, ki je v preteklosti že nakazoval, da lahko poseže po odličju, v finalu pa se doslej še ni zbral in stopil na zmagovalni oder. "Razčistil sem nekatere stvari v svoji glavi. Verjel sem vase, postavil sem si cilje, nisem se obremenjeval z izidi in uspelo mi je. Verjamem, da mi bo še večkrat," je povedal novi junak slovenskega tabora, ki je na medaljo čakal vse od mladinskega EP 2006, vmes pa trikrat postal tudi prvak NCAA na 100 prsno v jardskem bazenu.

Še eno priložnost bo imel Dugonjić že jutri na 50 prsno. "Mislim, da bo to predvsem zelo lepa tekma, saj bom moral zaradi Emila Tahiroviča, Matjaža Markiča in Robija Vovka plavati hitro že v kvalifikacijah. Jaz sem svoj cilj tu dosegel, osvojil medaljo, seveda pa se še ene ne bom branil, ne bom pa razočaran, če se morda sploh ne uvrstim v polfinale," je zaključil dobra dva metra visoki Korošec, ki študira na kalifornijski univerzi Berkeley.

Mankoč je dan pred odločilnimi boji precej natančno napovedal svoj dosežek v finalu na 100 delfin (50,7) ter da bosta gotovo pred njim Poljak Konrad Czerniak in Rus Jevgenij Korotiškin. Poljak je na tej tekmi odlično pripravljen, kar mu je prineslo že drugo zlato medaljo na prvenstvu. V slovenskem taboru so bili prepričani, da bo tudi to dovolj za konkurenco, a je tekma pokazala drugačen razplet in tretji je bil s 50,44 Belgijec Francois Heersbrandt, ki je prvič v karieri nastopil v velikem finalu ter ob Mankoču prehitel še nekatere velikane "malega evropskega delfina".

"Plaval sem drugače kot v polfinalu, saj sem skušal narediti bolj dinamičen izhod iz vode, kjer sem izgubljal v polfinalu. Na žalost na koncu nisem imel dovolj moči, mišice me niso več ubogale in tehnika ni bila več prava," je povedal Mankoč, ki je z dosežkom vendarle presenetil, saj v sezoni ni kazal takšne forme, a je podobno pripravljenost na zimskem vrhuncu sezone dvignil že nekajkrat, tokrat je bil prepričan, da bi bil lahko še kanček hitrejši: "Če bi šlo vse po načrtu, bi bil dosegljiv tudi izid 50,44."

Mankoč se je veselil tudi Dugonjićeve kolajne: "Super, a ne gre le za njegovo medaljo, uspeh je tudi dosežek Roberta Žbogarja in oba kažeta, da bomo imeli ne glede na slabe razmere dobre plavalce tudi, ko bom jaz končal kariero." Na 100 mešano pa Mankoč napoveduje: "Vsekakor moram biti boljši kot v delfinu. Sodim med favorite za medaljo, a letos nisem prvi favorit, posebej, ker imam nekaj težav s prsnim plavanjem."

Žbogar, ki več pričakuje od finala na 200 delfin, je bil tokrat deseti, a je bil glede na to, da na finale sploh ni računal, zadovoljen. "Malo sem se uštel. Začel sem preveč na silo in na koncu me je pobralo," je povedal tekmovalec, ki je menil, da lahko še malo izboljša osebni rekord. V prvi finalni preizkušnji drugega dne EP je na 800 metrov prosto nastopila tudi Tjaša Oder in s časom 8:27,97 zasedla osmo mesto. Zmagala je Danka Lotte Fris (8:07,53). Uspeh Odrove je s 16. mestom dopolnila njena klubska kolegica z Raven Tamara Miler.

Brez priložnosti za visoko uvrstitev pa je ostala Anja Čarman, ki se je v četrtek najprej prebila v finale na 100 hrbtno, nato pa del noči zaradi bolezni preživela v bolnišnici ter odpovedala finalni nastop. V slovenskem taboru upajo, da bo do nedeljskega nastopa na 200 hrbtno nared, že zvečer pa se ji je na obraz vnovič vrnil nasmeh, zaščitni znak te plavalke iz kranjskega Triglava.

V polfinalu na 100 mešano je danes nastopila tudi Nina Sovinek iz ljubljanske Olimpije, ki je ob slovesu od reprezentance z dosežkom 1:02,98 zasedla 19. mesto. Tjaša Vozel je bila v kvalifikacijah na 200 prsno 18.

V soboto bo v predtekmovanju nastopilo 12 slovenskih plavalcev.