"Z rezultatom sem zadovoljen. Na prvih 50 metrih imam še rezervo. Vedel sem, da finale ne bo problem in seveda sem zadovoljen, zelo pa sem vesel, da cela ekipa tako dobro plava. V finalu bo borba. Vsi smo zelo blizu. Za kolajno bo treba plavati pod 58 sekundami, okrog 57,6 ali 57,7 bo odličje zanesljivo, to bo tudi moj cilj. Seveda nekaj rezerv še imam. Danes (včeraj, op. p.) nisem plaval 100-odstotno, želel sem le zmagati v svoji skupini," je po tekmi povedal Ravenčan, ki je na pragu največjega uspeha v karieri.

Suvereno se je v finale na 100 delfin s šestim dosežkom 51,24 na 100 delfin uvrstil najizkušenejši slovenski plavalec Peter Mankoč, ki za finale napoveduje še pol sekunde boljši dosežek. "Če se mi izidejo obrati, sem seveda lahko še pol sekunde hitrejši, a za kolajno to verjetno ne bo dovolj. Moj realni izid je okrog 50,7. Poljak in Rus sta spredaj in seveda bo jutri zelo zanimivo," je še povedal Mankoč, ki je še enkrat več dokazal, da je najboljši takrat, ko je to najbolj pomembno. Presenečenje dneva v slovenskem taboru je bil Robi Žbogar, drugi finalist na 100 delfin, z devetim dosežkom 51,64 in še drugim osebnim rekordom.

Vedno prešerne volje Anja Čarman je imela na EP razloge za dodaten nasmeh, saj se je kot sedma nekoliko nenadejano uvrstila v finale na 100 hrbet, obenem pa z drugim odličnim izidom potrdila dobro formo. "Zelo sem zadovoljna z obema dosežkoma. Plavala sem super. Že dolgo mi ni 'ratalo' dvakrat plavati pod 59 sekundami, za povrh pa še finale, kar mi lani ni uspelo. Res sem vesela, saj sem na 100 hrbtno nastopila le za privajanje. Zdaj pa, kar bo prineslo finale, bo pač še en lep dodatek," je bila zadovoljna plavalka, ki ima večje načrte na vzdržljivostnih 200 hrbtno.

Dva dobra nastopa za ogrevanje je že v četrtek pokazala Tjaša Vozel, ki pa je na koncu z 18. izidom obtičala v polfinalu na 50 m prsno, a je bilo to le ogrevanje pred petkovim nastopom na 200 prsno. "V bistvu sem s polfinalom in uvrstitvijo zelo zadovoljna, nekoliko manj pa s popoldanskim dosežkom, saj sem si želela plavati hitreje kot dopoldan. Je pa res, da imam hitrost in upam, da bom 100 in 200 prsno odplavala dobro," je po tekmi menila Vozlova.

Drugi plavalec Triglava Emil Tahirovič je v polfinalu nizal napako za napako in z 1:00,60 pristal na 19. mestu. "Nič hudega, vem, kje sem delal napake," je povedal plavalec, ki je pričakoval nekaj boljše dosežka, a ostaja optimističen pred tekmo na 50 prsno.

Za še eno dobro uvrstitev, a tokrat z grenkim priokusom, je v četrtek poskrbela Radovljičanka Anja Klinar, ki je z 2:08,71 sicer dosegla kakovosten izid na 200 delfin, a je bila za eno stotinko sekunde prekratka za veliki finale. Zelo solidne so bile tudi tudi slovenske reprezentantke na 100 prosto. Mlada Urša Bežan je za 1,3 sekunde izboljšala osebni rekord in bila 27., izkušena Nina Sovinek je bila 34., novinka v reprezentanci mladinka Mojca Sagmeister iz ravenskega Fužinarja pa je na debiju dokazala, da je iz pravega testa in osebni rekord s 56,27 izboljšala kar za pol sekunde ter bila 45.

Prireditelji so razdelili tudi prve medalje. Uvodno disciplino, 400 metrov prosto, je z najboljšim dosežkom na svetu, 3:38,65, dobil nemški zvezdnik Paul Biedermann, ki je slavil četrtič zapored. Na 200 hrbtno je zmagal Poljak Radoslaw Kawecki, na 200 mešano je zmagal Madžar Laszlo Cseh, na 200 delfin in 200 mešano Španka Mireia Belmonte Garcia in za konec v mešanji štafeti še Italijani. V sprintih pa sta se zlata veselila Rusinja Valentina Artemjeva na 50 prsno in Poljak Konrad Czerniak na 50 prosto, ki je gostiteljem zagotovil še drugi naslov.

V petek bodo v predtekmovanju nastopili še Tjaša Vozel na 200 prsno, Nina Sovinek iz Olimpije na 100 mešano, svoj prvi nastop pa bosta imeli tudi mladi Ravenčanki Tjaša Oder in Tamara Miller na 800 prosto.