"Moj prvi nastop bo pokazal, kako dobro sem pripravljen na 200 delfin. V vodi se sicer dobro počutim, a mi je precej energije pobral prehlad. Upam, da se bo do nastopa na 200 delfin, ko bom želel priti do osebnega rekorda, počutje izboljšalo," je nekaj besed Roberta Žbogarja. Močna orožja ima Slovenija tudi v disciplini 100 prsno, v kateri bodo nastopili Damir Dugonjič, Emil Tahirovič in Matjaž Markič, a za vso trojico bo to le priprava na 50 prsno. Podobno velja za Robija Vovka, ki pa bo imel glede na močno slovensko konkurenco le majhne možnosti za popoldanski nastop, kjer sta lahko le po dva posameznika iz ene države.

"Kar dobro sem pripravljen. Konkurence ne poznam povsem, saj startne liste še nisem videl, a je tako močna, da bo treba že zjutraj plavati zelo hitro. Mislim, da lahko tukaj plavam osebne rekorde in pridem v finale. Tam v zadnjih dveh sezonah nisem pokazal vsega," je povedal Damir Dugonjič, ki je prek luže iz ZDA v Evropo prišel šele v zadnjih dneh.

Pri dekletih bodo med drugim na 100 prosto nastopile Nina Sovinek, Urša Bežan in mlada Ravenčanka Mojca Sagmeister, ki bo prvič nastopila na EP. Zelo dobro formo sta pred EP pokazali tudi Anja Čarman iz kranjskega Triglava, ki jo čaka prvi test na 100 hrbtno, in plavalka Ilirije Tjaša Vozel, ki je letos začela trenirati pri kranjski Zvezdi in si je za prvi test izbrala nastop na 50 prsno. Ob omenjenih sta na prvenstvu še dve plavalki Fužinarja, aktualna mladinska svetovna prvakinja Tjaša Oder in Tamara Miler.