V soboto, 10. decembra, praznujemo dan človekovih pravic, ki slavi sprejetje splošne deklaracije človekovih pravic. Sprejeta je bila leta 1948, velja pa za univerzalno. Kljub temu da je od sprejetja te deklaracije minilo že več kot 50 let, pa se v svetu že vedno pogosto pojavljajo kršitve temeljnih človekovih pravic. Žrtve so najpogosteje ljudje, ki tako ali drugače izstopajo iz množice.

Že pred soboto sta zato o problematiki človekovih pravic spregovorila ameriška sekretarka in ameriški predsednik. CNN poroča, da je Hillary Clinton pravice homoseksualcev, biseksualcev in transeksualcev branila zelo goreče in jih označila za "univerzalne“. Obsodila je vsako obliko nestrpnosti do ljudi, ki sami sebi prepoznajo v kateri izmed omenjenih skupin.

"Homoseksualci se rodijo v - in pripadajo – vsako družbo na svetu. So vseh starosti, vseh ras, vseh ver. So zdravniki in učitelji, kmetje in bankirji, vojaki in atleti,“ je poudarila Clintonova. "Biti gej ni inovacija Zahoda. Je realnost človeštva.“

Foto: Matej Povše

Ameriški predsednik Barack Obama je pred tem napovedal sprejetje direktive, ki bo ščitila pravice gejev in lezbijk in se hkrati borila tudi proti vsaki obliki diskriminacije in nasilju proti homoseksualcev povsod po svetu.

Svet za človekove pravice se zaveda, da je nestrpnost preveč razširjena

Vedno bolj se za pravice homoseksualcev zavzema tudi Svet za človekove pravice, telo združenih narodov. Junija 2011 je sprejel ukrep, ki promovira enake pravice za vse ljudi na svetu. Pred tem pa je marca dal izjavo, ki jo je podprlo 85 držav, o pravicah homoseksualcev, ki jo je poimenoval "Končanje nasilja, ki temelji na spolni usmerjenosti in spolni identiteti“. V prid sprejetja obeh je močno lobiralo tudi ameriško zunanje ministrstvo, poroča CNN.

Foto: Matej Povše

Obamina administracija in še posebej Clintonova se v okviru promocije človekovih pravic močno osredotočata na pravice homoseksualcev. Uveljavilo se je načelo "če nisi vprašan, ti ni treba povedati“, ki dovoljuje, da tudi homoseksualci služijo v vojski. Vedno večjo vlogo pa imajo pravice homoseksualcev tudi v ameriški zunanji politiki.

Predsednik Obama je dal jasno vedeti, da ZDA ne bodo dovolile, da se homoseksualcem po svetu dogajajo pravice in da so kršene njihove temeljne človekove pravice.