Po poročanju britanskega BBC je rokopis 158-stranskega prvenca, ki je presenetil mnoge poznavalce Kerouacovega dela, v pisateljevem arhivu odkril njegov svak. Po mnenju urednika Dawna Warda je rokopis pomemben, ker ponuja vpogled v razvoj Kerouacovega ustvarjalnega procesa.

Roman sledi Wesleyju Martinu, ki je "oboževal morje s čudaško, samotarsko ljubeznijo", in drugim izginjajočim Američanom, poslednjim pionirjem, ameriškim Indijancem in potujočim delavcem, kot v romanu piše Kerouac. Po njegovih besedah roman govori o "človekovem preprostem umiku iz družbe", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Romanu so priložena pisma, ki si jih Kerouac izmenjaval s prijateljem Sebastianom Sampasom. Iz njih je po urednikovih besedah razvidno, da sta s Sampasom prebirala vplivne romanopisce in dramatike takratnega obdobja ter razbirala spremembe literarnih stilov.

Kerouac je znan po svojem avtomatičnem, spontanem pisanju. O tem priča rokopis za njegov kulten roman Na cesti (1957), ki naj bi ga Kerouac napisal po izkušnji potepanja po ZDA in Mehiki le v nekaj tednih na dolge metre papirnatega zvitka. Izvirni rokopis je izšel tudi v slovenščini, leta 2010 v prevodu Jureta Potokarja pri Cankarjevi založbi.

Kerouac je začel pisati zelo zgodaj in vselej s seboj nosil beležnico. Vanjo je neumorno vnašal notice, obenem pa pošiljal dolga pisma prijateljem in družini. Preden je začel profesionalno pisateljevati, se je udejstvoval kot športni novinar, delavec na gradbišču, dvakrat se je pridružil tudi ameriški mornarici.

Za njegov prvenec je doslej veljal roman "The Town and The City" iz leta 1950.