Plazilci, dvoživke in insekti. Naj vam predstavimo pet najbolj čudaških jedi, ki jih lahko srečate na potovanju po Japonski. Razvrščene so po vrstnem redu prebavljivosti ali vsaj ''pogoltljivosti''.

5. Habušu

(foto: CNN)

Se spomnite tistih kozarcev s formaldehidom in v njih potopljenih raznih živali, ki ste jih morda srečali pri pouku biologije? Habušu je nekaj podobnega, le da vam nato to postrežejo v kozarcu in rečejo ''na zdravje''. Gre za velik kozarec, v katerem je potopljen gad, tekočina, v kateri plava, pa je awamori, riževo žganje, ki je tako močno, da ''vam da raketni pogon''. Okus? Pravzaprav ima točno tak okus, kot bi pričakovali, da ga ima neverjetno strupena kača, potopljena v žganje.

4. Inago

  (foto: CNN)

Mmm, kdo si ne bi želel krožnika hrustljavo pečenih čričkov v sojini marinadi. Samo šalimo se, niso črički. So pa kobilice.

Dobro začinjene imajo okus po sladkorju in soji, v kateri so vložene.

3. Hačinoko

   (foto: CNN)

Poznate pregovor ''kot ličinka v loju''? Gre točno za to, le brez loja. In čeprav vam je verjetno vseeno kakega izvora so, ko na krožnik dobite kup črvičkov, naj povemo, da so to ličinke os ali pa čebel. Servira se jih na rižu, kjer se, na vašo srečo, ličinke dobro skrijejo, in z nekaj sakeja naj bi bile prav okusne. A po drugi strani, kaj pa ni okusno, če to poplaknete z žganjem?

2. Sanshouo

(foto: CNN)

Kar je za vas hišni ljubljenček, je za Japonce pogosto dober obrok. Enako velja za dvoživke, ki se jih mnogi ne bi niti na sliki dotaknili. Ogromni japonski močerad je bil specialiteta že v 17. stoletju, vse dokler ga niso Japonci tako iztrebili, da je sedaj ogrožena vrsta. Če ga boste na krožniku serviranega dobili danes, vam lahko to kaj hitro zagotovi obisk v ječi. Danes se namesto ogromnega v kuhi uporablja meso navadnega močerada. Oba imata okus ''kot želvje meso'', če vam to kaj več pove. Ne glede na to, kako opiti boste, da boste sploh prišli na idejo, da si ga naročite in ne glede na to, koliko piva boste spili, da si boste upali nato to tudi pojesti, okus ne bo nič boljši. Preverjeno in zagotovljeno, trdi novinar CNN.

1. Kusaya

    (foto: CNN)

Razen če niste dodobra prehlajeni in so tako vaši nosni kot sinusni kanali povsem zamašeni, potem boste ob vonjavah te jedi najverjetneje končali na stranišču, z glavo v školjki. In to ni edini razlog, da je ta jed zmagovalka na seznamu ogabnih. Ravno nasprotno od svojih predhodnih jedi, ki so videti obupno, a njihov okus ni tako zelo obupen, je ta jed videti prav zavajajoče nedolžna. Dimljena riba pač. Vendar pa je okus te ribe popolnoma sovpadajoč z vzdevkom, ki ga je jed dobila – smrdeča riba.

Ribo marinirajo v brinu in nato nekaj dni pustijo na soncu. Že to sliši se dobro, kajne …? Kot da to ni dovolj, sluzaste in lepljive tekočine, ki ostane, po tem ko ribe vzamejo iz marinade, ne naredijo ponovno. Ne, uporabijo jo še enkrat in še enkrat, dan za dnem, leto za letom. Da, prav ste slišali. Leto za letom, desetletja za desetletjem se ''omamna aroma'' le še nadgrajuje, med generacijami se omaka celo podarja kot darilo ali zapuščina.

Pa dober tek.