Za razliko od tistih šestih modelov in ene modelke, ki so se v istem času na Popu merili v zadnjem soočenju. Naenkrat so vsi odvrgli rokavice in z golimi pestmi tolkli naokoli. Kot da je vsem postalo jasno, da besed nihče več ne sliši. Da je praznost zaklinjanja in obljubljanja prešla kritično točko. Če so vsi naši junaki dolgo časa kazali prijazne obraze postmarksističnih učencev, ki se zavzemajo za pravičnost in blaginjo vseh v tej deželi, so v finalnih rundah pokazali prave obraze. Eno samo skrb. Skrb za svojo rit.

Povsem legitimno. Kaj pa je politika drugega. Ena sama sebičnost in egoizem. Eno samo nabiranje simpatij s sesuvanjem drugih. Več ko bo žeht umazanega perila pri drugem, bolj bo čista moja vest.

Je pa res, da so tri neusmiljene spraševalke na komercialki dodobra prerešetale navidezne čiste vesti. Če je v prvi oddaji Katja Šeruga postavila določene standarde glede hitrosti in dinamike in potem Petra Kerčmar dokazala, da se da z agresijo vsakega stisniti v kot, je na koncu Darja Zgonc postavila stvari na svoje mesto. V totalno izpraznjenost sporočenega. V zmago forme nad vsebino. In forma je bila od vsega začetka na strani komercialke. Pomemben element pa drveči tviti, ki so soočenjem dajali dodatno dimenzijo. Distanco in refleksijo. Ter jasno humorno noto z jasnim sporočilom: dragi moji, ne jemljite vsega tako zares. Oziroma, kot je direktno sporočil tvit: "Prihodnost nas ne skrbi. Leta 2012 bo tako ali tako konec sveta." Ta vdanost v usodo je sproducirala humorne tvite tipa: "Borat bi umrl od smeha, Petra Kerčmar bi tudi Chucka Norrisa pripravila, da bi zašvical, najbolje bi bilo, da bi kandidirali klošarji in za koga kandidira Jurg Rauch, ki ima polno denarja." Tviteraši so reagirali hitreje kot voditelji ali pa sogovorniki. Referirali so celo na reklamne spote.

Skratka, ti tviteraški komentarji so bili v bistvu presežek medijskih teve spektaklov. Na enostaven način so vključili tretjo stran, ki je pokazala tisti pravi odnos do visokodonečih pozivov. Če že tonemo, potonimo vsaj z nasmehom na ustnicah. Tvit, ki bi ga morali vzeti zares, je bil enostaven: "Komaj čakam predvolilni molk." Če je šlo po eni strani za čisti užitek gledalcev, ki smo lahko zraven sproščali vso jezo in srd, je šlo po drugi strani za klasično prenasičenost. Ko že petič ali šestič zijamo v iste face, pride do upora. Predvsem pri tistih, ki nismo navijači. In tistih, ki jih ne zanimajo neprijavljene pasje ute ali neprepisani kokošnjaki.

To, da so se soočenja na Popu odvijala po Kmetiji, pa je tako ali tako simbolno dovolj močno sporočilo. Nas zanimajo preprosti ljudje. Tisti, ki tam na kmetiji razpredajo o malih radostih. Se ukvarjajo z nalogami, ki prinašajo veselje. So tekmeci, ki imajo veliko dobrih besed za druge. In jih motijo le tisti, ki blefirajo. Tisti, ki so tam zaradi računice. Res naivno. Dvojna igra pač. V četrtek je bil višek zabave petih preostalih tekmovalcev v enem zvončku. Bo zacingljal ali ne. In potem, ko je to uspelo, so se vsi valjali od smeha z besedami: "To je blo tko fajn. Tko neki pozitivnega. In dons je blo zanimivo, ko smo se vsega spominjali za nazaj. Ful smo se smejal." Na koncu pa je Vesna še začinila vse skupaj z zgodovinsko izjavo: "Vodenje glave družine ta teden ni bilo tako, da bi spremenilo zgodovino!"

In v tem je ves štos. Zgodovina gre pač svojo pot. Saška Lendero je sicer nekaj nakladala o tem, da so skušali pomagati usodi, vendar ni šlo. Ja, usoda je pač usoda. Naša je preprosto v tem, da se bomo čez dva dni zbudili v isti državi z istimi problemi in istimi facami.

Bo pa ostal zadnji mesec v spominu vsaj po enem paradoksu. Vsi petelini in petelinke skušajo splezati na vrh gnoja samo zato, da se potem počasi utapljajo v neznosnem smradu. Toliko truda in energije za to, da si potem tarča, v katero vsi mečejo vse, kar jim pride pod roko. Le kaj je tako privlačnega tam zgoraj, da si pripravljen pustiti donosne službe, mirne pristane in nestresne odnose ter se za vsako ceno povzpeti na sam vrh. Planinci pravijo, da gre za lepe razglede. Da si dokažeš, da zmoreš. Da je fino gledati tiste tam spodaj. Da je tam boljši zrak. Očitno bo nekaj na tem. Oblast opijani. Je pač bolj redek zrak…