Izkazalo se je, da je šlo za dolgo časa načrtovano prevaro, kakršna je po Evropi že kdaj uspela, v Sloveniji pa se jim je očitno zataknilo. Pri vsem tem je zanimivo še, da naj bi goljufi stik s predsednikom uprave Gorenjske banke Gorazdom Trčkom poiskali prek Bakhtyarja Aljafa, direktorja Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije v Ljubljani (IFIMES), in evroposlanca Jelka Kacina. Slednji je "vpletenost" potrdil, medtem ko je Aljaf po besedah njegovega sodelavca Zijada Bećirovića v Iraku in z omenjenim primerom nima ničesar.

Francoz prek Aljafa in Kacina do Trčka

Po naših neuradnih informacijah se je vse skupaj začelo že pred letom dni, ko je evroposlanec Jelko Kacin predsedniku uprave Gorenjske banke predstavil direktorja omenjenega mednarodnega inštituta Bakhtyrja Aljafa, ta pa naj bi Trčku povedal, da je ena izmed njegovih nalog tudi pridobivanje vlagateljev v slovensko gospodarstvo. Mimogrede, na spletnih straneh IFIMES ni niti besedice o tem, da bi bila tudi to naloga tega sicer priznanega inštituta. Aljaf naj bi Trčku predstavil tudi 69-letnega Francoza Jeana Clauda Daniela Pedebosqa. Letošnjega septembra se je zgodba nadaljevala, ko je Pedebosqo skupaj z Aljafom in še dvema osebama prišel na sestanek k Trčku. Eden od obeh se je predstavil kot desna roka pokojnega nekdanjega predsednika Francije Francoisa Mitterranda, drugi pa kot tesni sodelavec Silvia Berlusconija. Tega dne je Pedebosqo odprl tudi bančni račun. V začetku oktobra letos naj bi Aljaf obvestil Trčka, da se bo Pedebosqo v kratkem oglasil in prinesel denar. Sredi oktobra naj bi se nato v Gorenjski banki oglasili Pedebosqo, Aljaf in domnevna "desna roka Farncoisa Mitterranda".

20 milijonov za "desno roko Francoisa Mitterranda"

Pedebosqo je imel s seboj ček britanske banke Barclays za pol milijarde evrov ter nalog za prenos 20 milijonov evrov na to tretjo osebo, ki se je izdajala za Mitterrandovo desno roko. Bančna uslužbenka je omenjenim povedala, da bodo zadevo preverili in da bodo ostali v stiku. Na Gorenjski banki so izvor denarja preverili pri britanski banki, kjer pa so jim razložili, da čeka s tako veliko vsoto na to ime niso nikoli izdali. Gorenjska banka je o primeru obvestila kranjske kriminaliste, ki so zasegli ček, nalog za prenos denarja in izdali mednarodno tiralico za Pedebosqom. Na policiji so povedali, da je Pedebosqo star znanec francoske policije zaradi podobnih kaznivih dejanj na finančnem področju. Šlo naj bi torej za goljufijo, prek katere bi od banke, ki bi si obetala polmilijardni posel, dobili 20 milijonov evrov, če ne bi banka prej ugotovila, da gre za prevaro.

Ujeli so ga v Slonu

Kakor koli že, Pedebosqo se je 18. novembra vrnil v Slovenijo, da bi dokončno sklenil posel, v ljubljanskem hotelu Slon pa so ga prijeli policisti in že naslednji dan odpeljali k preiskovalni sodnici v Kranju, ki je zanj odredila pripor. Primer vodi državno okrožno tožilstvo iz Kranja. "Policisti Policijske uprave Kranj so 19. novembra k preiskovalni sodnici okrožnega sodišča v Kranju privedli državljana Francije zaradi kaznivega dejanja ponarejanja in uporabe ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev. Zoper to osebo je državna tožilka predlagala odreditev pripora iz razloga begosumnosti in ponovitvene nevarnosti, preiskovalna sodnica je pripor odredila. Zagovornik je predlagal plačilo varščine, ki pa doslej ni bila plačana. Zoper osumljenca je bila 21. novembra vložena zahteva za opravo preiskave," je povedala vodja kranjskega tožilstva Irena Kuzma. Po naših podatkih je osumljenčev odvetnik predlagal sto tisoč evrov varščine, a se niti tožilstvo niti sodišče s tem ni strinjalo, kar so nam potrdili tudi na kranjskem okrožnem sodišču. Osumljenčev odvetnik Peter Žnidaršič iz odvetniške pisarne Čeferin je pojasnil le, da nima strankinega pooblastila za dajanje izjav in tako zadeve ne more komentirati.

Kacin: Gre za nenavadno zgodbo

Gorazd Trček za komentar ni dosegljiv, so pa z Gorenjske banke poslali naslednje sporočilo: "Pri svojem poslovanju se banke pogosto srečujemo tudi s poskusi unovčevanja nekritih, ukradenih ali ponarejenih čekov. Ker gre običajno za zelo visoke zneske in poznamo 'opozorilne' znake, smo ob visokih zneskih in neobičajnih instrumentih še posebej pozorni. Posameznih transakcij in dogodkov pa v banki ne komentiramo."

Naše informacije je potrdil tudi evropski poslanec Jelko Kacin, ki je pojasnil svojo "vlogo" v sumljivem poslu. "Res gre za nenavadno zgodbo, ki jo bodo morali razčistiti naši in tuji organi. Ti ljudje so se v Sloveniji motali že več kot leto dni. Poznam ljudi, ki so z njimi sodelovali, in povprašan sem bil, ali vem za kakšno banko, ki bi bila zainteresirana za sodelovanje pri vlaganju denarja v slovensko gospodarstvo. Ker je moja banka Gorenjska banka, sem Trčka o tem tudi povprašal, banka je bila zainteresirana in zadeva je bila zame končana," je za Dnevnik pojasnil Jelko Kacin, poslanec v evropskem parlamentu. Kot rečeno, pojasnila direktorja IFIMES Bakhtyarja Aljafa o njegovi vlogi v poslu in povezanosti z goljufi nismo dobili, je pa že takoj po tem, ko smo omenili, za kaj gre, njegov sodelavec Zijad Bećirović zatrdil, da gre za grobe insinuacije in da Aljaf s tem nima nič. In kako je lahko o tem prepričan? "Bom že vedel, saj sva kolega," je še dodal Bećirović.

primoz.knez@dnevnik.si