Eno od teh se nanaša na skrivnostno hipotekarno posojilo, s katerim naj bi Janša leta 2003 od neznane fizične osebe kupil stanovanje v Neubergerjevi ulici. O njegovem namenu in višini je mogoče najti različne podatke. Janša je to posojilo prvič omenil septembra 2004, ko je Financam odgovarjal na vprašanja o premoženju. "Vrednost stanovanja je 20 milijonov tolarjev, (približno 83.300 evrov, op. a.), kupljeno pa je bilo s hipotekarnim posojilom, ki bo odplačano leta 2012," je takrat navedel Janša.

2004: Stanovanje v Neubergerjevi ulici sem kupil s posojilom.
2011: Stanovanje v Neubergerjevi ulici sem kupil s prihranki in honorarji.

S skrivnostnim hipotekarnim posojilom je povezanih več neznank. Najprej glede samega financiranja nakupa stanovanja v Neubergerjevi ulici, ki ga je leta 2005 skupaj s kmetijskim zemljiščem v Trenti zamenjal za novo trisobno stanovanje v Komenskega ulici. Spomnimo, Janša je pred dnevi zatrdil, da je nepremičnine, ki jih je pridobil leta 2004, financiral s "prihranki in prihodki od avtorskih del".

Četudi sprejmemo Janševo razlago, da je za nakup stanovanja v Neubergerjevi ulici res najel posojilo, vprašanj še ni konec. Iz prijave, ki jo je konec leta 2008 predložil komisiji za preprečevanje korupcije, je razvidno, da je leta 2003 v resnici najel "le" 10 milijonov tolarjev (dobrih 41.600 evrov) posojila. Kako je torej plačal preostalo polovico cene stanovanja? Če je to res storil s prihranki, je teh imel kar precej. Le dve leti prej, leta 2001, je namreč brez posojila kupil tudi 90 kvadratnih metrov veliko počitniško hišo v Bovcu skupaj z zemljišči. Včeraj je zatrdil, da je zanjo odštel med 50.000 in 60.000 evri, leta 2004 pa je za Finance zatrdil, da ga je nakup stal 16 milijonov tolarjev (66.000 evrov).

Opozoriti še velja, da je Janši posojilo, ki ga je leta 2004 omenjal v anketi Financ, očitno že uspelo predčasno vrniti. V oktobrski anketi Dela ga namreč ni navedel med obveznostmi. Predčasno poplačilo posojila ga je po naših izračunih stalo vsaj 12.000 evrov, kar ustreza približno štirim neto plačam poslancev državnega zbora. Kako je torej Janša ob tem, ko je leta 2005 kupil 250.000 evrov vredno trisobno stanovanje v Komenskega ulici, leta 2009 odštel 162.500 evrov za polovični delež etažnega stanovanja na Mesarski cesti in postal lastnik posestva v Velenju, ki ga je obremenil s hipoteko v višini 172.000 evrov, lahko predčasno poplačal še posojilo, za zdaj ni znano.

Hipotekarno posojilo brez hipoteke v zemljiški knjigi

Prav tako iz javnih listin ni mogoče razbrati, ali in pri kateri banki je najel posojilo za nakup stanovanja v Neubergerjevi ulici. Čeprav je namreč Janša posojilo označil za hipotekarno, za zdaj neznani posojilodajalec ne leta 2003 ne kasneje v zemljiško knjigo ni vpisal hipoteke, s katero bi zavaroval svojo terjatev. Tega sicer niti ni mogel storiti. Janša se je namreč kot lastnik stanovanja v Neubergerjevi ulici vpisal šele nekaj mesecev pred tem, ko ga je marca leta 2005 skupaj z zemljiščem v Trenti z Imosom zamenjal za novo stanovanje v Komenskega ulici.

Razčlenjevanje verige nepremičninskih poslov prvaka SDS je v zadnjih letih otežil sam Janša, ko je medijem o njih dajal različne ali celo nasprotujoče si podatke. Zgovoren je primer nakupa stanovanja v Komenskega ulici iz leta 2005, ko je bil Janša predsednik vlade in o katerem smo podrobneje poročali včeraj. Še minuli konec tedna je Janša prek spletne strani SDS sporočil, da je "stanovanje v Komenskega ulici zamenjal za enosobno stanovanje v Neubergerjevi ulici in zazidljivo zemljišče v Trenti".

2008: Stanovanje v Komenskega ulici sem deloma kupil na kredit.

2011: Stanovanje v Komenskega ulici sem dobil z zamenjavo nepremičnin.

2011: Stanovanje v Komenskega ulici sem dobil s prodajo nepremičnin in kreditom pri NLB.

Še pred volitvami 2008 je novinarju TV Slovenija razložil nekoliko drugačno zgodbo. Dejal je, da "stanovanje deloma še odplačuje, ker je bilo kupljeno deloma na kredit, deloma z menjavo za prejšnje enosobno stanovanje". Zgodbo o kreditu je ponovil včeraj zvečer na svojem profilu na facebooku. Razkril je, da je za nakup stanovanja v Komenskega ulici pri NLB za dobo petih let najel še 21.000 evrov gotovinskega kredita, ki ga sicer ni prijavil protikorupcijski komisiji. Cena, ki jo je sicer včeraj zvečer omenjal pri nakupu stanovanja v Komenskega ulici (235.000 evrov skupaj s parkirnim prostorom), je sicer za 15.000 evrov nižja od cene, ki jo je omenjal v petek.

O katerem kreditu govori Janša, ni mogoče ugotoviti. Stanovanje v Komenskega ulici je namreč za posojilo v višini 135.000 evrov zastavil šele štiri leta kasneje, natančneje spomladi leta 2009, ko naj bi s tem denarjem financiral nakup stanovanja na Mesarski cesti. V anketi Dela pa je med posojili navedel zgolj že omenjeno 172.000 evrov visoko posojilo, ki ga je najel za financiranje stanovanja na Mesarski cesti in posestva v Velenju. To posojilo združuje posojili za omenjene nepremičnine, pri čemer je hišo v Velenju v pomembni meri financiral z zamenjavo stanovanja v Komenskega ulici s prejšnjo lastnico hiše v Velenju.

Zakaj je Janša tri leta kasneje "pozabil" na posojilo, ni znano, ker na konkretna vprašanja o nepremičninskih poslih ne želi odgovarjati. Precej bolj verjetneje pa je, da mu posojila za nakup stanovanja v Komenskega ulici dejansko nikoli ni bilo treba najeti, saj so v Imosu namesto kupnine raje vzeli Janševo nekdanje enosobno stanovanje v Neubergerjevi ulici in zemljišče v Trenti. To je sicer, kot smo razkrili že včeraj, še danes nezazidljivo, čeprav je Janša večkrat javno zatrdil drugače.