Iz naših podatkov je razvidno, da je šel Imos nekdanjemu predsedniku vlade pri nakupu novega trisobnega stanovanja v Komenskega ulici zelo na roko. Imos, ki je marca 2005 Janši omenjeno stanovanje velikosti 89 kvadratnih metrov uradno prodal za 250.000 evrov, je namreč namesto kupnine v zameno zanj dobil dve nepremičnini. Poleg 46 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Neubergerjevi ulici, o katerem smo že poročali, še skoraj 16.000 kvadratnih metrov veliko kmetijsko zemljišče z gozdom v Triglavskem narodnem parku, natančneje v Trenti.

Med Janšo in Imosom tudi Jamnika iz NLB in SCT

Omenjeno zemljišče je Imos, ki je nekatere velike posle z državo ustvaril prav v času Janševe vlade, marca 2007 kupil od posrednika. To je bilo podjetje Eurogradnje, v katerem sta imela poleg direktorja Imosa Holdinga Braneta Kastelica solastniška deleža tudi nekdanji član upravnega odbora SCT Janez Jamnik in Renata Jamnik, ki je delež leta 2004 kupila od soproga in nekdanjega člana uprave NLB Alojza Slavka Jamnika. Da je podjetje Eurogradnje, ki je od letos v stečaju, od Janše julija 2005 odkupilo zemljišče v Trenti, je včeraj za Dnevnik potrdil nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar. Čeprav se cene, ki so jo plačali Janši, "ne spomni", pa je Gantar potrdil, da "je šlo za začasen odkup" in da so podrobnosti posla urejali na Imosu.

Gre za posel, od katerega Imos zagotovo ni imel ekonomske koristi. Kvečjemu nasprotno. Za novozgrajeno, 89 kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Ljubljane je namreč gradbeno podjetje dobilo pol manjše, šestnajst let staro stanovanje in zemljišče z ruševino, na katerem je dovoljeno graditi le objekte za kmetijsko rabo. To dokazuje tudi podatek, da Imosu zemljišča, ki mu je ostalo pri poslu z Janšo, celo v času razcveta domačega nepremičninskega trga pred letom 2008 ni uspelo prodati.

Za večjo sliko, kliknite na graf.

Zemljišče za Imos "mrtev" kapital

To je do neke mere tudi logično. Zemljišče na desnem bregu Soče s cesto med Trento in Vršičem povezuje le brv, na njem pa je poleg zapuščenih pašnikov, travnikov in gozdov le 218 kvadratnih metrov veliko propadajoče kmetijsko poslopje. Ker leži v varstvenem območju Triglavskega narodnega parka, ki je namenjeno "ohranjanju in varovanju biotske raznovrstnosti, naravnih vrednot in kulturne dediščine", na njem ni mogoče graditi stanovanjskih objektov, zato je zemljišče kot tako za gradbeno podjetje "mrtev" kapital.

Poglejmo torej številke. Janša je v torek na novinarski konferenci pojasnil, da je za stanovanje v Komenskega ulici plačal 250.000 evrov. "Nakup ljubljanskega stanovanja je Janez Janša financiral s prodajo prejšnjega enosobnega stanovanja v Ljubljani in prodajo zazidljive parcele v Trenti," so pred dnevi sporočili iz SDS. Iz tega gre sklepati, da Imosu za novo stanovanje ni plačal razlike v gotovini in da je celotno kupnino iztržil s prodajo stanovanja v Neubergerjevi ulici in zemljišča v Trenti.

Janšev nepremičninski posel desetletja

A ta uradna razlaga se še zdaleč ne ujema s cenami nepremičnin iz začetka leta 2005, ko sta Janša in Imos sklenila posel. Ključno vprašanje torej je, kako je Janši uspelo s prodajo enosobnega stanovanja in zemljišča iztržiti 250.000 evrov. Po podatkih Slonepa je bila marca 2005, ko je Janša kupil stanovanje v Komenskega ulici, najvišja oglaševana cena enosobnih stanovanj v Ljubljani 145.000 evrov. Če je torej Janši Imosu stanovanje uspelo prodati po tej ceni, je moral od prodaje zemljišča v Trenti iztržiti 105.000 evrov.

To pa je bilo tudi na vrhuncu domačega nepremičninskega trga domala nemogoče, kar so nam potrdili tudi nekateri krajani v Trenti. Ti so nam povedali še, da je Janša to zemljišče več let neuspešno poskušal prodati po tem, ko je ugotovil, da na njem zaradi stroge zakonodaje ne bo mogel graditi in zemljišča povezati z večjim mostom. Večji del 16.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča je poraščen z gozdom, kar pomeni, da bi lahko Janša po nekaterih ocenah za kvadratni meter iztržil od 0,25 do 0,4 evra. Po podatkih iz Gursove zbirke vrednotenja nepremičnin je hektar kmetijskega zemljišča v Trenti vreden okrog 15.000 evrov. Po naših izračunih pa bi lahko kupec za zemljišče v najboljšem primeru iztržil 30.000 evrov, pri čemer nismo upoštevali dejstva, da je na delu zemljišča, ki je kategoriziran kot travnik oziroma pašnik, v resnici že več let gozd.

Je Imos razliko v cenah "podaril" Janši?

Povzeto: če je Janši za enosobno stanovanje v Neubergerjevi ulici uspelo iztržiti najvišjo možno ceno v tem času in obenem prodati zemljišče v Trenti po več kot spodobni ceni, mu je do kupnine za novo trisobno stanovanje še vedno zmanjkalo najmanj 75.000 evrov. Če pa je Janša za stanovanje v Neubergerjevi ulici od Imosa dobil takratno povprečno ceno na trgu (85.700 evrov), bo moral pojasniti, kje je za stanovanje v Komenskega ulici našel še približno 130.000 evrov.

Spomnimo, poslanec državnega zbora, v katerem je Janša sedel, preden je prevzel vodenje vlade, je leta 2004 v povprečju na mesec prejel 4155 evrov bruto. Prav zahvaljujoč nakupu stanovanja v Komenskega ulici, za katero mu ni bilo treba najeti posojila, je Janša lahko štiri leta kasneje na njem najel 135.000 evrov vredno hipoteko za nakup polovice stanovanja na Mesarski cesti, letos pa je stanovanje v Komenskega ulici zamenjal za posestvo v Velenju.