Že v soboto smo poročali, da je Janša od Imosa po neznani ceni kupil 89 kvadratnih metrov veliko stanovanje v novozgrajeni soseski v Komenskega ulici. Kot je razvidno iz zemljiške knjige, sta Janša in Imos kupoprodajno pogodbo podpisala 31. marca 2005. Naše dodatno preverjanje pa je pokazalo, da sta isti dan sklenila še en nepremičninski posel, ki je povezan z nakupom trisobnega stanovanja v Komenskega ulici. Na ta dan je Janša podpisal pogodbo o prodaji enosobnega stanovanja v Neubergerjevi ulici, kjer je vsaj do leta 2008 še vedno začasno prebival. Čeprav v zemljiški knjigi ni podatkov o tem, kdo je z Janšo podpisal pogodbo, je iz nje mogoče razbrati, da je stanovanje prodal Imosu. To podjetje se namreč v zemljiški knjigi pojavi kmalu zatem, ko je Janša stanovanje v Neubergerjevi ulici prodal, urejalo pa je tudi formalnosti za vpis kasnejšega lastnika stanovanja.

Za povečanje kliknite na razpredelnico.

Janša prijavljen v stanovanju Roberta Rožiča

Če torej povzamemo, se je gradbeno podjetje, ki je Janši prodalo novozgrajeno stanovanje v središču Ljubljane, tako rekoč na samem začetku domačega nepremičninskega razcveta očitno kar samo odreklo delu kupnine v denarju. Namesto nje je z Janšo očitno raje sklenilo dogovor "staro za novo" in od tedanjega premierja odkupilo stanovanje v zgradbi, ki jo je SCT zgradil leta 1989. To so med koncem tedna posredno potrdili tudi v SDS. Pojasnili so, da je Janša stanovanje v Komenskega ulici dobil s prodajo enosobnega stanovanja v Ljubljani in prodajo zazidljive parcele v Trenti. Katere, ni znano.

A v samem poslu bode v oči nekaj podrobnosti. Ni namreč natančno jasno, zakaj so v Imosu privolili v delno poplačilo kupnine s stanovanjem precej starejšega datuma. Zagotovo ga v družbi niso pretirano potrebovali. Že dobrih devet mesecev kasneje, v začetku januarja 2006, je namreč nekdanje Janševo stanovanje v Neubergerjevi ulici dobilo novega lastnika, ki ga je v zemljiško knjigo vpisal prav Imos. Presenetljivo (ali pa tudi ne) je, da je Imos našel kupca iz kroga Janeza Janše. To je postal član SDS Robert Rožič, ki ga je nadzorni svet Mobitela le mesec dni prej imenoval za namestnika (kmalu zatem zamenjanega) direktorja Antona Majzlja, v času Janševe vlade pa je zasedal pomembne položaje v več državnih podjetjih, med drugim v Elesu in nadzornem svetu Taluma. Tudi Rožič, ki včeraj ni bil dosegljiv, stanovanja ni kupil s posojilom, se je pa za razliko od Janše, ki očitno tudi med letoma 2003 in 2005 ni našel časa za njegov vpis v zemljiško knjigo, vanjo le nekaj dni zatem vknjižil kot njegov lastnik.

Rožič - bodoči prvi mož Zavarovalnice Triglav?

Da Rožič, ki je že od leta 2001 član najožjega vodstva stranke, leta 2004 pa je kandidiral v Slovenj Gradcu, ni le eden od članov SDS, ampak oseba iz najožjega Janševega kroga, dokazujeta najmanj dva podatka. Prvič, čeprav je Janša stanovanje v Neubergerjevi ulici že v začetku leta 2006 končalo v lasti Rožiča, je nekdanji predsednik vlade v njem uradno začasno prebival še skoraj tri leta. Še konec leta 2008, ko je že bil lastnik stanovanja v Komenskega ulici, je Janša v prijavi premoženja, ki jo je poslal na komisijo za preprečevanje korupcije, kot začasno prebivališče prijavil naslov v Neubergerjevi ulici. In drugič, da je po zatrjevanju več virov Rajko Janša, poslovnež in brat Janeza Janše, v zadnjih tednih pri upravi Zavarovalnice Triglav lobiral, da Rožiča zaposli na položaju izvršnega direktorja, ki naj bi bil zadolžen za nepremičnine. V neuradnih krogih naj bi ga Rožiču naklonjeni lobisti predstavljali celo kot novega predsednika uprave največje domače zavarovalnice.

Ponovimo torej še enkrat: stanovanje v Neubergerjevi ulici, ki ga je Janša vložil namesto dela kupnine za stanovanje v Komenskega ulici, je le nekaj mesecev zatem končalo v lasti vplivnega člana Janševe gospodarske elite. V zgodbi o Janševih nepremičninskih poslih pa za zdaj manjkajo številke. O cenah nakupa in prodaje stanovanj v Neubergerjevi ulici in Komenskega ulici namreč Janša molči. Za zdaj je javnosti razkril le, da je za polovični delež stanovanja na Mesarski cesti, ki ga je leta 2009 kupil od Uroša Ivanovića in Deje Doler Ivanović (Janša kot lastnik še vedno ni vpisan v zemljiško knjigo), odštel 162.500 evrov, pri čemer je 135.000 evrov najel pri banki in za to zastavil stanovanje v Komenskega ulici. Mimogrede, posojilo in hipoteko, s katerim je Janša financiral nakup stanovanja na Mesarski cesti, je letos prenesel na hišo v Velenju.

Parcela v Trenti bi morala Janši prinesti bogastvo

Poglejmo torej, ali in kakšno korist so imeli od posla z Janšo v Imosu. Po podatkih portala Slonep so oglaševane cene novozgrajenih trisobnih stanovanj marca 2005 v Ljubljani dosegale tudi 385.000 evrov. Če upoštevamo, da je Janševa dolgoletna soseda v Komenskega ulici Dagmar Komar, sicer aktualna predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), za nakup nekoliko manjšega stanovanja v istem vhodu pri banki SKB najela 270.000 evrov posojila, cena Janševega stanovanja zagotovo ni bila manjša od 300.000 evrov.

Kot trdijo v SDS, je Janša nakup stanovanja v Komenskega ulici financiral s prodajo stanovanja v Neubergerjevi ulici in prodajo zazidljive parcele v Trenti. Če je torej hipotetično za skoraj dvajset let staro stanovanje v Neubergerjevi ulici takrat iztržil okrog 120.000 evrov, kar je po podatkih Slonepa precej več od takratne povprečne oglaševane cene enosobnih stanovanj v prestolnici, mu je morala prodaja zemljišča v Trenti prinesti 180.000 evrov.

In tu ostaja še vrsta neznank. Za kako veliko zemljišče v Trenti gre, Janša včeraj ni želel razkriti, pojasnil je le, da je šlo za "zemljišče z ruševino". V vsakem primeru mu je po več letih kupovanja in preprodaje nepremičnin uspelo postati lastnik hiše v Velenju s pripadajočimi zemljišči v vrednosti 300.000 evrov (po njegovih navedbah) in 162.500 evrov "težke" polovice stanovanja tik ob samem središču Ljubljane. Pri tem ima na banki le eno posojilo v višini 172.000 evrov, ki ga mora odplačati do leta 2028.