Flisarjev roman Dekle, ki bi raje bilo drugje, "je dramatično, čustveno vznemirljivo in pripovedno prepričljivo", je o romanu z glavno junakinjo, ki trpi predvsem zaradi posebne mame, zapisala petčlanska komisija. To sestavljajo uredniki Nela Malečkar (predsednica), Zdravko Duša, Andrej Blatnik, Andrej Ilc in Andrej Koritnik.

Roman Igranje ima značaj intimnega dnevnika junakinje, ki po službi ne ve, kako naprej. To stanje je Hrasteljeva "popisala v enovitem, pripovednem loku z dolgimi, hlastnimi stavki, tako sugestivno, da bralec skozi oči junakinje uzre in živo podoživi svet, ki postaja čedalje bolj grozeč", piše v obrazložitvi.

"Če bi roman Konc Lorenzuttijeve Kava pri dišečem jasminu poimenovali za ljubezenskega, bi to vsaj deloma lahko razumeli tudi ironično. Odlika romana s protagonistko Jasmino je, kot piše v obrazložitvi, "v doslednem, nesentimentalnem prikazu ljubezni v času odvisnosti, ki ne prinaša nobenih čudežnih receptov in razpletov, temveč ponuja bralcu le vprašanja, vse odgovore pa si bo moral, tako kot srečo, poiskati sam".

Möderndorfer je v romanu Blazacov popek z živim slogom, ki sega v vse mogoče jezikovne registre, ubesedil lik pisatelja, v katerega se zliva izjemna nuja po ustvarjanju. Roman, kot so zapisali v komisiji, bralca "popelje v blato življenja, v katerem ni izbire: dobivaš in izgubljaš hkrati".

V Šteinbauerjevem romanu sledimo zgodbi, ko se sanje mladega semeniščnika, da bo služil Bogu, prekinejo z grobim nasvetom predstojnika. Od tu bralec sledi zgodbi, ki skuša osmisliti zlorabe in trpljenje z logiko trnjeve poti k duhovnemu dvigu, "zgodbi, na kakršne smo menda že pozabili, odkar smo zadnjič odložili Dostojevskega," piše v obrazložitvi nominacije.

Prebrali 67 romanov

Komisija je na letošnji natečaj prejela 67 romanov 35 avtoric in 30 avtorjev; dva avtorja sta poslala dve deli. Nagrajenca bodo razglasili 5. januarja 2012. Poleg denarne nagrade v vrednosti 12.000 evrov, kar je najvišja nagrada v Sloveniji za posamezno književno delo, bo delo dobilo tudi naziv spomladanska četrtletna zvezda v vseh knjigarnah Mladinske knjige.

Natečaj ni bil anonimen, enako pozorno so po besedah predsednice komisije brali tako neznana kot že uveljavljena imena. Dovoljene so bile različne zvrsti in oblike romana. Nagrada bo vsako leto namenjena različnim knjižnim žanrom. Prihodnje leto bo to mladinski roman.