Država je lahko zelo dober gospodar, je Komarjeva ocenila na novinarski konferenci po seji vlade. "Ko družbam postaviš pravila igre ter cilje, te vzamejo resno in začenjajo zaznavati, da država je lastnica in ima svoja pričakovanja," je povzela dosedanje izkušnje na vodilnem položaju agencije. "AUKN je bila ustanovljena, da povečuje vrednost premoženja ter dividendno donosnost družb in zagotavlja dolgoročen razvoj," je dodala Komarjeva ter menila, da bi morali sprejeti lastniško politiko, v kateri bi država ocenila, katere naložbe so zanjo strateškega pomena in katere ne. Na tej podlagi bi AUKN lahko izvajala naloge aktivnega upravljanja v državnih podjetjih.

Vlada je ustanovitev agencije predlagala na pobudo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). V različnih državah OECD so tovrstni organi za upravljanje različno organizirani, da smo se v Sloveniji odločili za ustanovitev posebnega organa, ki je povsem ločen od drugih, pa se zdi Komarjevi najbolj optimalna varianta. "Zelo koristno bi bilo, da agencija v tej organizacijski strukturi ostane do nadaljnjega," je Komarjeva odgovorila na vprašanje, kaj meni o predlogih nekaterih političnih strank za ukinitev AUKN oz. njeno priključitev drugim organom.

Kar nekaj drugih vprašanj je bistveno bolj perečih od tega, je dodala in menila, da bi se morala nova vladna struktura osredotočiti na pripravo strategije upravljanja kapitalskih naložb države. Lastniška politika v državnih podjetjih je tista, ki jo mora vsaka država imeti, je poudarila Komarjeva. Glede pogovorov o dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) je povedala, da so v zaključni fazi. Strateški partnerji po njenih besedah izražajo velik interes za sodelovanje pri dokapitalizaciji, odločitve o znesku in ceni delnice pa še ni. Novo vlado bodo s temi pogovori seznanili takoj, ko se bo oblikovala.

Povsem transparentno delovanje

Delovanje AUKN je povsem transparentno, kot enega velikih uspehov pa je Komarjeva izpostavila četrtletne sestanke z družbami v lasti države. "Naredili smo primerjavo s poslovanjem družb v tujini in našim družbam določili neke cilje," je povedala ter napovedala, da bodo budno spremljali, ali podjetja upoštevajo priporočila in pričakovanja agencije. Z dosedanjimi aktivnostmi pri upravljanju kapitalskih naložb države bo AUKN v marcu 2012 seznanila tudi OECD.

Vlada se je danes seznanila tudi s priporočili in pričakovanji AUKN do družb z lastništvom države. Dokument povzema dosedanja priporočila agencije - ta se med drugim nanašajo na izplačila prejemkov nadzornikom, regrese, notranje kontrole, poročanje o poslovanju, sklepanje poslov in optimizacijo stroškov - in njena pričakovanja glede poslovanja najpomembnejših podjetij v večinski lasti države. Ključne prioritete so, da morajo biti strateške naložbe poslovno učinkovite in donosne, saj samo poslovna učinkovitost in odličnost zagotavljata razvoj, konkurenčnost in dolgoročno zaposlovanje, so prepričani na agenciji.

V dokumentu so nanizana tudi pričakovanja glede poslovanja 20 najpomembnejših družb z večinskim lastništvom države ter pri tem za vsako navedena pričakovani dobiček na kapital ter stopnja dividendnosti kapitala do leta 2015. Od NLB in Nove Kreditne banke Maribor denimo agencija pričakuje, da bosta v štirih letih povečali delež dobička na kapital na deset odstotkov. Podjetja bi se morala v štiriletnem obdobju čim bolj približati povprečju uspešnosti poslovanja razvitih držav, so prepričani v AUKN.