A to ji ni pomagalo, da ne bi prekinila neugodne tradicije porazov proti slovenski ekipi, ki je bila boljša skoraj v vseh elementih igre, predvsem pa se je izkazala s sprejemom, ki je bil za razliko od nekaterih drugih letošnjih tekem res odličen - še posebno je v zaključku tekme blestel kapetan Tine Urnaut, ki je bil v preteklosti že večkrat tarča kritik ravno zaradi slabega sprejema.

Kljub temu v uvodu ni nič kazalo na slovenski uspeh, po nesrečno izgubljenem prvem nizu, ko so Slovenci zapravili dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0, je bilo videti, da bodo Portugalci tekmece ekspresno poslali v slačilnice. Slovenci so dolgo časa iskali ritem, selektor Veselin Vuković pa razpoloženo postavo. A po številnih poskusih je še našel pravočasno rešitev, da je ekipa vstala od mrtvih. Korektor Mitja Gasparini, ki je sicer že pokazal mnogo boljše igre, je bil pravi, ko je bilo to najbolj potrebno. Presenečenje je nastop Mateja Vidiča, ki doslej v reprezentanci ni dobival veliko priložnosti za igro, veliko zaslug za preobrat pa ima tudi organizator igre Gregor Ropret.

Slovenski preobrat se je začel v tretjem nizu, za kar je poskrbel izolski "bombarder" Gasparini, ki je s servisi omogočil vodstvo s 5:0. A igra še ni bila prava, Portugalci so začeli svoje tekmece loviti in jih pri 16. točki tudi ujeli. Takrat pa je v igro na mesto organizatorja igre spet stopil Ropret (Satler je odšepal z igrišča) in stvari so se izboljšale. Slovenci so najprej zlahka prišli do tretjega niza, pobrali pa so se tudi po zaostanku v četrtem (6:11) in ga v končnici s točko Vidiča tudi dobili. Odločal je tako skrajšan peti niz, ki je bil izenačen vse do konca, pri izidu 16:16 pa Portugalci niso našli protiorožja za bombi Gasparinija in po zmagi proti Ukrajini so tokrat morali stisniti roke nasprotni ekipi.