Slovenska reprezentanca je zmagovito začela prvi kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Čeprav v igri ni blestela, naredila preveč napak, pa se je po zaostanku z 0:2 v nizih vseeno znala vrniti v igro in na koncu premagati izkušeno ekipo, ki je poleti dokaj uspešno nastopala v svetovni ligi, se pravi na ravni višje od evropske lige, v kateri nastopa Slovenija. A to ji ni pomagalo, da ne bi prekinila neugodne tradicije porazov proti slovenski ekipi, ki je bila boljša skoraj v vseh elementih igre, predvsem pa se je izkazala s sprejemom, ki je bil za razliko od nekaterih drugih letošnjih tekem res odličen. Omeniti velja tudi psihološko trdnost slovenskih igralcev, ki so v petem nizu ubranili pet zaključnih žog za zmago Portugalcev.

A na začetku tekme ni nič kazalo na slovenski uspeh, po nesrečno izgubljenem prvem nizu, ko so Slovenci zapravili dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0, je bilo videti, da bodo Portugalci tekmece ekspresno poslali v slačilnice. Slovenci so dolgo časa iskali ritem, selektor Veselin Vuković pa razpoloženo postavo. A po številnih poskusih je še našel pravočasno rešitev, da je ekipa ostala od "mrtvih". Korektor Mitja Gasparini, ki je sicer že pokazal mnogo boljše igre, je bil pravi, ko je bilo to najbolj potrebno, v "tie breaku" so bili njegovi servisi odločilni. V odločilnih trenutkih sta bila odlična tudi Andrej Flajs in Tine Urnaut. Presenečenje je nastop Mateja Vidiča, ki doslej v reprezentanci ni dobival veliko priložnosti za igro, veliko zaslug za preobrat pa ima tudi organizator igre Gregor Ropret, ki je spomnil na "zvezdne trenutke", ki jih je na tekmi lige prvakov doživel v dresu ACH Volleyja.

Slovenci so imeli svoje priložnosti že v prvem nizu, v katerem so večinoma zaostajali, a s petimi zaporednimi točkami v končnico vstopili s prednostjo, ki so jo držali vse do izida 24:22. A nato so zapravili dve zaključni žogi, z asom je Portugalce v vodstvo z 1:0 popeljal Marco Ferreira. Slovenskemu selektorju se v zaključku niza ni obrestovala taktična menjava, ko je pri rezultatu 20:18 zamenjal podajalca. Mladega Ropreta je zamenjal izkušeni Rok Satler, ki sicer za izgubljeni niz ni kriv, a vseeno ostaja vprašanje, če bi bil s sinom brezoviškega župana Metoda Ropreta izid isti.

Satler je v drugem nizu ostal v igri, Vuković pa je v ogenj poslal Gasparinija, ki je na korektorskem mestu zamenjal Alena Šketa. A tudi ta menjava ni obrodila sadov. V drugem nizu so Portugalci povedli s 7:3 in 11:5, Slovenci pa do konca niti enkrat niso ogrozili tekmečevega moštva. Pomagali nista niti menjavi, blokerja Davorja Čebrona je zamenjal Matej Vidič, na igrišče pa jen prišel še tretji korektor, mladi Klemen Čebulj. Ta je takoj sicer dosegel dve točki, a te sta bili veliko premalo za preobrat.

Za to pa se je Vukoviću obrestovala poteza na začetku tretjega niza, ko je v igro vrnil Gasparinija. Izolski "bombarder" je servisi poskrbel, da je njegova ekipa povedla s 5:0. A igra še ni bila prava, Portugalci so začeli z lovom in pri 16. točki so tekmece tudi ujeli. Takrat pa je v igro na mesto organizatorja igre spet stopil Ropret (Satler je odšepal z igrišča) in stvari so se izboljšale.

Slovenci so najprej zlahka prišli do tretjega niza, pobrali pa so se tudi po zaostanku v četrtem (6:11) in ga v končnici s točko Vidiča tudi dobili. Odločal je tako skrajšan peti niz, ki je bil izenačen vse do konca, pri izidu 16:16 pa Portugalci niso našli protiorožja za bombi Gasparinija in po zmagi proti Ukrajini so tokrat morali stisniti roke nasprotni ekipi.