"Priprave smo opravili v najboljši možni meri, kar bo naš glavni adut, ko se začne zares. Odnos igralcev je bil izreden, zato smo uspeli storiti večino tistega, kar smo si zadali. V Osijek smo prišli dobro pripravljeni, a se je treba zavedati, da smo pristali v najtežji predkvalifikacijski skupini," opozarja selektor Veselin Vuković. Po treh prijateljskih tekmah z Nizozemsko, ko so slovenski odbojkarji eno zmagali in dve izgubili, je bil zadnji test Slovenije še obračun s Katarjem. Rezultatskih težav ni bilo, a Vukovića veseli pristop njegovih varovancev: "Dejstvo je, da je Katar slabši od vseh, ki bodo v Osijeku, a kljub temu smo imeli pravi odnos. Vsi so dobili priložnost, resno pa so igrali tudi v trenutkih, ko je bilo že vse odločeno. Kar me še najbolj veseli od vsega, je to, da smo storili korak naprej v razmišljanju."

Večji del analize nasprotnikov je že opravljan, zadnje podrobnosti pa so bile razkrite sinoči, ko je slovenski strokovni štab podrobno spremljal dvoboj Portugalska - Ukrajina 3:0 (21, 18, 23). Več informacij je na voljo o Portugalcih, ki so prejšnji teden opravili dve prijateljski tekmi s Španijo. "Dobili smo vse videozapise, kar je zasluga naših odličnih odnosov s špansko reprezentanco. Za Portugalsko je značilna hitra igra ter bogate izkušnje. So nižji od nas, a zato tehnično odlično podkovani. Ključen bo naš dober servis, da jih čim bolj odmaknemo od mreže, ter da dobro lovimo žoge ob samem robu igrišča. Njihov kapetan je najboljši igralec že več let, preostali pa igrajo v močnih ligah, kot sta nemška in francoska. Veliko bo odvisno od dnevne forme," je krajša Vukovićeva analiza današnjih tekmecev. Več težav bo s pripravo na Ukrajino, saj ni nastopala niti v evropski ligi niti na evropskem prvenstvu, pred prihodom v Osijek pa ni odigrala nobene pripravljalne tekme - vsaj kolikor je znano slovenskemu taboru.

V osnovi bodo začetno postavo sestavljali blokerja Pajenk, Čebron, sprejemalca Urnaut, Flajs, podajalec Ropret, korektor Šket ter libero Škorc. "Končne odločitve bodo padle, ko bomo končali vse analize. V vsakem primeru bodo vsi imeli dovolj priložnosti, saj gre za izredno natrpano tekmovanje," je razglabljal Vuković in za konec podal še svoj pogled na korektorski položaj, kjer ima Slovenija dva vrhunska posameznika: "Morda je za odtenek v prednosti Šket, a tudi pri tem bo odločalo več dejavnikov. Eden teh je, kako tekmec sprejema servis, pri katerem je Gasparini izjemen. Ker sta si različna, nam to omogoča, da ju uporabljamo za različne taktične variante." Ker lahko posamezna reprezentanca na tekmovanju prijavi zgolj dvanajst igralcev, sta kot zadnja s seznama odpadla rezervni libero Miha Plot in sprejemalec Jan Pokeršnik.