Srbski minister za zunanje zadeve Vuk Jeremić, ki se te dni mudi na gospodarskem obisku v kitajski provinci Guangdong, je prepričan, da bo Kitajska že leta 2012 prevzela prvo mesto med tujimi investitorji v Srbijo. Poglavitni razlog za to Jeremić vidi v sporazumu o sodelovanju pri izgradnji termoelektrane Nikola Tesla B3 in realizaciji večih energetskih projektov v skupni vrednosti dveh milijard evrov, ki sta ga prejšnji mesec podpisala Elektro Srbija (EPS) in konzorcij kitajskih podjetij. Pri tem naj bi šlo celo za prvo tovrstno kitajsko investicijo v Evropi, kar je na Kitajskem izzvalo veliko zanimanje.

"Omenjeni projekt je namreč odprl vrata v Srbijo drugim kitajskim vlagateljem, tako da lahko že v kratkem pričakujemo investicije s področja telekomunikacij in razvoja tehnologij," je pojasnil Jeremić. Pri krepitvi gospodarskega sodelovanja pa naj bi po ministrovem mnenju pomembno vlogo odigrala tudi politika oziroma odlični odnosi med kitajskim in srbskim političnim vrhom.

V gospodarski delegaciji poleg Jeremića in številnih gospodarstvenikov sodelujejo tudi predstavniki EPS in Srbskega Telekoma, ki se s kitajskimi investitorji pogovarjajo o možnostih nadaljnega sodelovanja. Izbira Guangdonga pri tem ni naključna, saj gre za najbogatejšo kitajsko provinco s 140 milijoni prebivalcev, ki h kitajskemu BDP prispeva kar sedmino oziroma okoli 575 milijard evrov.