Tek na deset kilometrov drsalno je opravila z 28. časom. Za kraljico Marit Bjoergen je zaostala za minuto in 53 sekund, za Justyno Kowalczyk, branilko velikega globusa, že mnogo bolj "prizemljenih" 41 sekund. Zaostanek, ki vliva optimizem. Nedeljsko 14. mesto s štafeto ni poseben presežek.

Čeprav je 25-letna Kranjčanka priznala, da je imela nekaj ur pred startom nekaj treme, kar jo je v preteklih letih velikokrat povsem "skurilo" in je bila odprava teh tegob za trenerja Korolkeviča zahtevna uganka, je že na prvi tekmi zmogla čez to zapreko in ulovila trideseterico. Traso proge na narejenem snegu je tudi Viking Petter Northug ocenil kot zelo zahtevno. Treba je bilo garati tudi na prelomnicah in v spustih, s čimer ni dovoljevala nobenega počitka. Prav tu je naravni potencial vzdržljivosti z visokimi krvnimi vrednosti zares prišel do izraza.

V Sjusjoenu so bile pred Jezerškovo tekačice iz osmih držav. Od tega kar 13 Norvežank, sedem med deseterico. Preostale tri niso naredile čudeža. Alenka Čebašek je pravzaprav odprla novo dobo po Petri Majdič. Blejka, rojena 1. januarja, se je namreč spustila na progo s številko ena. Imela je vlogo snežnega teptalca, kot so se šalili včasih. "Prav nič posebnega ni številka ena na svetovnem pokalu. Kot vsaka druga tekma. Bo pa startna številka pač posebni spominek," je pripomnila Blejka, v cilju 55. z 2 minutama in 45 sekundami zaostanka.

Ob Mirjam Cossettini (67. mesto) je bilo nekaj več bremena na Vesni Fabjan (63. mesto, zaostanek 3 minute in 15 sekund). V prvi polovici je sledila ritmu Ukrajinke Ševčenko (15. mesto) in bila po vmesnem času blizu Jezerškovi. "Potem sem padla v krizo, odžagalo me je. Ko sta me ujeli še Bjoergnova in Johaugova (6. mesto - op. p.), me je to še dodatno zatrlo. Potrebujem tekme," je po uvodni tekmi pripomnila Fabjanova. Štafetna tekma je bila kot nalašč prav zanjo. Štirinajsto mesto, 2 minuti in 58 sekund zaostanka za dominantnimi Norvežankami s kar štirimi štafetami med sedmerico. Katjo Višnar je v prvi predaji kot sprinterko "pobralo" v zaključku petkilometrske razdalje. Najmlajša Anja Eržen je tekla nemara svoj najboljši tek. Po Vesni Fabjan, ki je sicer zaostala le 19 sekund za najboljšo v predaji (ostale minuto), Barbara Jezeršek v zadnji predaji ni imela nobenega vizualnega stika s konkurenco več. Fabjanovi se je razumljivo vrnil optimistični nasmeh na obraz. "Zares sem potrebovala novo tekmo in potrditev, da 'desetka' ni pravi odraz pripravljenosti. V štafeti sem se veliko bolje počutila. Tekla sem lažje, hitreje, zaostanek to lepo kaže. S tem, da sem tekla sama in je torej še nekaj rezerv več. Pričakujem, da bo v Kuusamu še lažje. Preostale? Norvežanke so kot z drugega planeta," se je po nedeljski štafetni tekmi že z mislijo na sprint v Rukki razgovorila "kapetanka" Fabjanova.

"Pred startom sem bila zelo nervozna. Nisem vedela, v kakšni pripravljenosti sem," je priznala kraljica Marit Bjoergen, ki je zimo začela tako kot lani - z zmago. Švedinja Charlotte Kalla je zaostala kar debelih 27 sekund, kar je bila denimo tudi razlika med Jezerškovo ter Švedinjama Haagovo in Rydqvistovo na robu petnajsterice. Uradno je bila to za "mišičasto" Marit 47. zmaga v svetovnem pokalu, s čimer je dokončno po vseh statistikah FIS ušla rojaku Bjoernu Daehliu. Marit Bjoergen šteje sicer še šest zmag več, z etapnih Tour de Ski in mini turnej v Kuusamu in Falunu. Tri od teh je tudi zmagala v skupnem seštevku, kar tudi upošteva FIS. Če bi šteli le posamične tekme, kot je denimo Petra Majdič nabrala 24 zmag, bi bila uradno Bjoergnova točno pri številki 50. 

Barbara Jezeršek: Držala sem se nasvetov