Je bilo pred prvo tekmo veliko psihičnega pritiska, ki vam je v preteklih sezonah velikokrat odrezal noge?

Zame je bila to fenomenalna tekma. Hitro sem se znebila pritiska in začela samozavestno, kot bi tekla na zmago. Začela sem z nekaj spoštovanja do proge, potem pa stopnjevala ritem. Vzdržala sem tudi, ko je bilo najtežje.

Ste na prizorišču pogrešali nasvete trenerja Vladimirja Korolkeviča, potem ko je zbolel in se med potjo vrnil domov?

Z Volodjo sem imela razgovor že pred odhodom v Skandinavijo. Dobila sem jasne napotke. Seveda je manjkala njegova podpora na tekmi in vesela sem, da se nam bo po bolezni ta teden pridružil v Kuusamu. Mislim, da je tudi on zadovoljen z mojim tekom. Držala sem se vseh njegovih vadbenih načrtov in nasvetov. To je zagotovo obrodilo sadove. Najboljše pa šele prihaja. To je bila vendar prva tekma v sezoni.

Ste imeli med tekom kakšno primerjavo s preostalimi, morda tudi glede primerjave smuči?

Večinoma sem tekla sama, zato posebne primerjave s preostalimi sploh nisem imela.

Pred vami je kar enajst Norvežank. Do 13. mesta so le štiri tujke - Švedinja Kalla, Američanka Randall, Poljakinja Kowalczyk in Finka Lehteenmaki. Do petnajstega mesta ste bili oddaljeni 27 sekund...

Najboljše so bile spredaj, tako da to ni nobeno presenečenje. Norvežanke so imele mini izbirno tekmo. Mislim, da je to realna slika za začetek sezone, saj ni bilo snega in veliko tekmovalk ni imelo možnosti trenirati na nižini. Prvi izziv na naslednjih tekmah bo zagotovo petnajsterica. Da prehitim Aiku Saarinen, ki je bila tokrat tik pred mano, me ne motivira posebno. Prehitela sem jo že na svetovnem prvenstvu v Oslu. Vem, da je premagljiva in tudi preostale. Potrebujem nekaj treningov na snegu in bo šlo lepo naprej.

Štafeta? Kako je bil videti nastop v četrti predaji?

Tekma je bila takšna, kot je bila. Vsaka je naredila, kar je pač največ zmogla. Tekla sem odlično in na progi vseskozi napadala. Meni je ostalo le, da tečem v svojem ritmu.