Drakšič, s tokratno zmago si je praktično že zagotovil nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Londonu, je na poti do stopničk najprej z iponom (10:0) premagal Finca Anttija Rintamakija, nato je bil po točkah boljši od Izraelca Golana Pollacka, v četrtfinalu pa je po točkah premagal še Poljaka Pawla Zagrodnika.

V polfinalu se je celjski judoist pomeril z Japoncem Junpeijem Morišito. Slednji, šele 21-letni judoist, je leta 2010 v Tokiu osvojil naslov svetovnega prvaka. A Drakšič se ni dal, japonskega borca je v elitnem slogu premagal z iponom predčasno. V finalu je Drakšiča čakal Mongolec Miyaragchaa Sanjaasuren. Tudi ta je moral priznati premoč razpoloženemu Drakšiču, ki se je zmage veselil po polovici borbe in doseženem iponu.

"Dobro se je boril in s to uvrstitvijo ujel priključek z najboljšimi na lestvici te kategorije. Seveda je matematika do olimpijskih iger še zahtevna, ampak trenutno je uvrščen na OI. Dobro smo tempirali formo, tako da je res nastopil optimalno pripravljen, naredil je, kar je moral narediti," je po Drakšičevi zmagi dejal njegov trener Marjan Fabjan in dodal: "Pomembno bo še evropsko prvenstvo drugo leto v Rusiji, do takrat sledijo še tri ali štiri velike tekme, kjer bo potrebno to kakovost še potrditi."

Žolnirjeva, bronasta z letošnjega SP v Parizu, je v prvi borbi premagala Ukrajinko Oksano Didenko, nato je bila boljša od klubske kolegice Vlore Beđeti, v četrtfinalni borbi pa je morala priznati premoč Mongolki Munkhzayji Cedevsuren. "Dobro se je borila, po dolgem času spet na tekmi, ki je služila za trening. Bila je peta, ampak bo pa kje drugje zmagala," pa je nastop Žolnirjeve ocenil njen trener Fabjan.

Danes je v Amsterdamu nastopil še Sašo Jereb (do 73 kg), ki je po zmagi in porazu ostal brez uvrstitve. Brez uvrstitve sta ostali tudi Petra Nareks (do 52 kg), ki je klonila že v prvem dvoboju, ter Beđetijeva, ki je morala priznati premoč Žolnirjevi.

V nedeljo bodo v Amsterdamu nastopili še Aljaž Sedej (do 81 kg), Matjaž Ceraj (nad 100 kg), Raša Sraka Vuković (do 70 kg), Ana Velenšek (do 78 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg).