Kot je znano, je Agrokor ob oddaji nezavezujoče ponudbe za nakup polovičnega deleža Mercatorja priložil tudi tako imenovano pismo podpore EBRD in IFC, da sta pripravljena preučiti sodelovanje pri financiranju prevzema Mercatorja. In sicer naj bi potem, ko bi Agrokor kupil delnice Mercatorja, ustanovil holding, v lastništvo katerega bi vstopili EBRD, IFC in One Equity Partners in na katerega naj bi prenesli Mercator in Agrokorjev Konzum.

EBRD in IFC: V pogajanja nismo vključeni

Glede na to, da so se banke odločile za nekajtedenska ekskluzivna pogajanja s "konzorcijem kupcev", je bilo pričakovati, da bosta v to fazo prodajnega postopka aktivno vstopila tudi EBRD in IFC, saj naj bi po napovedih Agrokorja zagotovila pomemben del sredstev za financiranje prevzema. Toda IFC in EBRD, kot sta nam uradno pojasnila, v pogajanja nista vključena. Tako so nam v IFC potrdili, da v tem trenutku niso del konzorcija kupcev, da niso podpisali dogovora o ekskluzivnih pogajanjih s prodajalci in da se z Mercatorjem ne pogajajo o pogojih, pod katerimi bo izpeljan omejen skrbni pregled. "Če in ko" bodo sprejeli odločitev, da se vključijo v to transakcijo, bodo medije obvestili. V EBRD so ponovili, da jih je Agrokor zaprosil za sodelovanje pri financiranju morebitnega prevzema Mercatorja. Glede na dobre izkušnje, ki jih imajo s petletnim lastništvom v Agrokorju, so to pripravljenost izrazili, podrobnosti pa bodo odvisne od nadaljnje ocene projekta in pogajanj. "Agrokorjeva naloga je, da opravi pogovore z Mercatorjem," so dodali v EBRD.

Zato se zastavlja vprašanje, ali ne gre pri vsem skupaj zgolj za spreten piarovski manever Agrokorja, ki so mu v goreči želji, da čim prej pride do zaključka prodajnega postopka, nasedle tudi banke, prodajalke Mercatorja. Brez sodelovanja mednarodnih finančnih partnerjev bi bila namreč ta transakcija še bistveno bolj tvegana in posledično še manj sprejemljiva za slovensko javnost. Banke brez dvoma poznajo bilance Agrokorja, zato jim je jasno, da Agrokor ni sposoben nase prevzeti pomembnega dela financiranja prevzema. Da bi se izognili izčrpavanju Mercatorja, je tako sodelovanje finančnih investitorjev nujno, česar se zavedajo tudi banke. Te so tudi v pismu, ki so ga pred tedni poslale Mercatorju in v katerem so prosile za delni skrbni pregled, večkrat poudarile, da gre za mednarodni konzorcij kupcev z uglednimi in mednarodno priznanimi partnerji EBRD, IFC in JP Morgan.

Banke se spuščajo v tvegano igro

Ali so banke zavestno zavajale javnost z izjavo, da so ekskluzivno pogodbo podpisali s konzorcijem kupcev, v katerem sodelujeta tudi nadnacionalna investitorja, ki zmanjšujeta tveganja za prodajalce in tarčo, lahko zgolj ugibamo. Na naše vprašanje, kdo so bili na strani kupcev podpisniki dogovora o ekskluzivnih pogajanjih, pa so nam včeraj v konzorciju prodajalcev priznali, da so sporazum podpisali zgolj z Agrokorjem. Ob tem še vedno vztrajajo, da so sredi oktobra nezavezujočo ponudbo za odkup delnic Mercatorja prejeli od Agrokorja, ki vodi mednarodni konzorcij kupcev.

Ključno vprašanje je, kaj bodo banke storile ob zaključku ekskluzivnih pogajanj, če se bo izkazalo, da EBRD in IFC še vedno nista formalno vstopila v konzorcij kupcev. V tem primeru namreč ne bodo imele v rokah nobenih zagotovil, da bodo po podpisu prodajne pogodbe izpolnjene zaveze glede financiranja prevzema Mercatorja, ki visi na nitki že zaradi regulatornih postopkov presoje koncentracije na štirih trgih. Če EBRD in IFC niti v fazi pogajanj niti ob njihovem zaključku prihodnji mesec ne bo med formalnimi kupci delnic Mercatorja, pa so tudi napovedi, da bodo 70 odstotkov projekta financirali s kapitalom in ne posojili, le mrtva črka na papirju.

Prav zaradi nevarnosti, da bi se prevzem dejansko financiral z izčrpavanjem Mercatorja, sta uprava in nadzorni svet Mercatorja v ponedeljek zahtevala, da k pogajanjem o dogovoru s konzorcijem kupcev vstopijo vsi štirje navedeni partnerji. Da bi zaščitili interese Mercatorja, za kar se vsaj uradno zavzemajo tudi prodajalci, namreč po naših informacijah pričakujejo več zavez. Med drugim želijo, da bodo kupci solidarno jamčili za vse obveznosti, da bosta EBRD in IFC določeno časovno obdobje ostala skupaj lastnika vsaj četrtine Mercatorja, da se po morebitnem prevzemu družba ne bo izčrpavala (z dajanjem posojil in jamstev prevzemnikom ali z izplačevanjem zadržanih dobičkov iz minulih let)... Če bi zaveze dal le Agrokor, bi to pomenilo, da sam sebi jamči finančno trdnost transakcije. Zato je težko verjeti, da bi Mercator pristal na pogajanja zgolj z Agrokorjem tudi, če so banke na to že pristale.

vesna.vukovic@dnevnik.sisuzana.rankov@dnevnik.si