"Njeno nesklepanje o naših vlogah, ki bi ga objektivni poznavalci verjetno mogli označiti kot izkaz demokratičnega despotizma, me je, rabljenega kantavtorja, mladinskega delavca in pedagoga, navedlo k samoohranitveni odločitvi: odslej bom polovico svojih sil začel vlagati vase. Zakaj sem hvaležen županu za svojo odločitev? Zato, ker v razmerah utečenega - skromnega, a nemotenega - občinskega financiranja v sebi zanjo ne bi našel dovolj moči," pravi Brecelj, ki se bo odslej posvečal tudi sebi. Vendar bo tudi tokrat Brecelj pokazal svojo borbenost. "On (Boris Popovič, župan MOK, op.p.) me je po enaindvajsetih letih udaril z zmanjšanjem sredstev, kar je zame nezaupnica občinskih oblasti do našega dela. Zato sem se ravno zdaj vrgel na kolena, ker se je treba pred Cesarjem metati na kolena, in na ta način se mu bom tudi rogal. Ni mi težko na kolena, ni mi pa niti težko narediti 7665 krogov, če sem neprekinjenih enaindvajset let posvetil MKSMC," o novi akciji, ki je zmes mehkega terorizma in moledovanja, pravi Brecelj. Prve vaje je imel v četrtek, v ponedeljek pa bo začel dolgo pot 7665 krogov - vsak krog predstavlja dan v enaindvajsetih letih WC-direktorovanja - okrog stavbe koprske občinske uprave in s tem pokazal nestrinjanje z ukinjanjem sredstev za mladino.

Od leta 1990 se Marko Brecelj s soprogo Arijano Markučič Brecelj posveča razvoju alternativnega načina življenja, kulture in neutrudno ustvarja v Mladinskem kulturnem, socialnem in multimedijskem centru (MKSMC) v Kopru. "Počutiva se hkrati tovariša in vzgojitelja generacijam, ki odraščajo in zorijo v vse težjih razmerah," o njuni vlogi v centru pove Brecelj. Po očetovi smrti leta 2006 sta se Brecljeva preselila na Klanec in se v Koper prevažata s fičkom in "tehnično in moralno brezhibno razvalino" (TMBR), osemindvajset let starim kombijem renault traffic.

"Sem nezaposlen, ker moja nevladna organizacija nima za moje pokojninsko zavarovanje in za plačo, nisem pa bil nikoli prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Imam devetnajst let delovnega staža kot samostojni umetnik," o sebi pove Brecelj. Delo koprskega MKSMC, ki mu je Brecelj kot WC-direktor - nekateri mu zaradi težkega značaja pravijo direktor-diktator - posvetil več kot tretjino svojega življenja, je vse prej kot klasično društveno delovanje. MKSMC je danes eno zadnjih zatočišč alternativne kulture v Istri, hkrati pa je izjemno ustvarjalen prostor, kjer nastane vrsta družbeno odmevnih akcij. V centru se vsekakor goji Markovo politično prepričanje, ki je uperjeno proti neoliberalnemu kapitalizmu. Brecelj pravi, da ga bo razstavljal in demontiral z vsemi nenasilnimi sredstvi. "Uresničiti ta cilj je za človeštvo neizbežen korak do edine prihodnosti planeta Zemlje. Izstop države Slovenije iz vojaške organizacije Nato je nujnost. Tisti politiki in političarke, ki so nas vanjo pomagali spraviti, so zame v najboljšem primeru slepci in slepke, kdor jim še zaupa, pa je ovca nemisleče črede," je del Brecljevih političnih izhodišč.

V politiko zaradi vidnosti

Brecelj je namreč tudi politik v izvirnem pomenu besede. Doslej je kandidiral na prav vseh županskih volitvah v Mestni občini Koper, v enem mandatu je bil tudi izvoljen za občinskega svetnika Mestne občine Koper. Brecljeva stranka Akacije na letošnjih lokalnih volitvah sicer ni bila uspešna z vidika uvrstitve v mestni svet, je pa z njo Brecelj dobil nekaj vidnosti, s katero poskuša spodbuditi delovanje in ideje MKSMC. Ugotovil je namreč, da lahko času volitev medijski prostor dobi samo politična stranka. In so jo ustanovili. Brecelj, mehki terorist, je zaslovel z nekaj vidnejšimi akcijami. Med najbolj znanimi mehkoterorističnimi akcijami sta na primer ugrabitev ameriških mornarjev ali pridušitev cerkvenih zvonov.

Brecelj in MKSMC že šest let skrbno beležita vsak dan delovanja na spletni strani www.dodogovor.org. Od lani je Brecelj tudi predsednik uprave Ustanove nevladja mladinskega polja Pohorski bataljon (UPB), ki ima sedež v Kopru, ustanovili pa so jo nosilni delavci samoniklih kulturnih, mladinskih in socialnih prizorišč iz vse Slovenije.

Rodil se je v Sarajevu 30. aprila 1951 učiteljskima staršema Branki in Ivanu. Še pred njegovim prvim rojstnim dnem so se preselili v Maribor, kjer je preživel mladost in maturiral na Gimnaziji Miloša Zidanška (današnja II. Gimnazija Maribor). Starši so v njem pustili velik vtis. Rad se ju spominja in jima še danes posveča številne performanse, predvsem pa je ponosen na njuno skromnost in na radodarno družbeno delo, ki sta ga kot učitelja delila s številnimi generacijami dijakov. Študijsko pot je začel na ljubljanski univerzi, kjer je sprva študiral geologijo, nato pa se je prepisal na fakulteto za naravoslovje in tehnologijo (FNT), kjer je po vzoru očeta, profesorja fizike, izbral smer tehnične fizike. Danes ugotavlja, da študija ni dokončal predvsem zato, ker je v jugoslovanskem prostoru zaslovel s slovensko kantavtorsko ploščo Cocktail in bil štiri leta ustanovni nosilni član rock skupine Buldožer.

Morda je bil ravno težaven tretji letnik, ki ga ni nikoli zaključil, Brecljeva odskočna deska. V znameniti pesmi z naslovom Alojz valček Brecelj prepeva rime: "Alojz Podre, mojster za vse, mojster za mafijo, mafijo. Alojz Podre, kriv si za vse, venem brez radosti, radosti. Točka in pol, človek in pol, človek brez milosti, milosti. (…) Šel bom na pot, daleč od tod, daleč od mafije, mafije. Alojz brez vas, v prostor in čas, v leta brez žalosti, žalosti." Mafije - matematične fizike -, ki jo je poučeval profesor Alojz Kodre, Breclju kljub nekaj poskusom ni uspelo izdelati. Kodre, ki se v izvirni verziji Brecljevega valčka znajde s pravim imenom, ga je tožil in dosegel, da je protagonist pesmi Podre.

Skrivnostni odhod

Brecelj je legenda jugoslovanske glasbe. Svojo glasbeno pot je sicer začel kot violinist v kvartetu Trije črnci in v ljubljanskem triu Krik. Kasneje je violino opustil in leta 1974 na mladinskem festivalu v Subotici kot kantavtor in šansonjer prejel nagrado strokovne žirije. Brecelj pravi, da je bil njegov pravi mecen Bojan Adamič, ki je kot član komisije subotiškega mladinskega festivala med stotinami drugih izbral njegove pesmi, in še istega leta je sledil izid prvenca Cocktail. Na albumu je bila tudi pesem Hiškar Rogač, pri kateri so sodelovali nekateri člani skupine Sedem svetlobnih let. Z njimi je nato ustanovil legendarno skupino Buldožer. Skupina, ki je nastala spomladi leta 1975, je uspešno koncertirala po vsej Jugoslaviji in prinesla pravo revolucijo na glasbenem in tudi družbenem področju.

Buldožerje, s katerimi je postal eden vidnejših glasbenih ustvarjalcev na jugoslovanskem prizorišču 20. stoletja, je v neznanih okoliščinah zapustil leta 1979. V zvezi s tem krožita dve nepreverjeni zgodbi: po prvi naj bi bila za razpad izvorne sestave Buldožerjev kriva moka, ki naj bi jo bil Marko v prepričanju, da je nekaj drugega, snifal med koncertiranjem po Jugoslaviji. Po drugi pa je za Brecljev odhod kriv Goran Bregović, ki je Buldožerjem ponudil, da bi kot predskupina nastopali na koncertih njegovega benda Bijelo Dugme, vendar Marko z njimi ni hotel igrati.