Naso bodo počasi začeli zapuščati astronavti veterani, zato se pri agenciji bojijo, da bodo ostali brez astronavtov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Nasa po upokojitvi svojih raketoplanov - zadnji, Atlantis, se je na Zemljo vrnil julija letos - tudi nima več lastnih plovil za polete v vesolje. Njeni astronavti na Mednarodno vesoljsko postajo zato letijo na ruskih raketah sojuz.

Agencija je sicer medtem začela razvijati program človeškega pristanka na asteroidu ter kasneje na Marsu. Poleg tega razvija tudi nov pogon vesoljskih plovil na sončno energijo.

Kandidati za astronavte lahko svojo prijavo oddajo prek spletne strani ameriške vlade www.usajobs.gov. Med pogoji, ki jih morajo izpolnjevati, je diploma s področja znanosti, strojništva ali matematike in tri leta ustreznih delovnih izkušenj. Izkušnje s področja letenja z reaktivnimi letali so še posebej zaželene, na razpis pa se lahko prijavijo tudi vzgojitelji v vrtcu.

Prijave na razpis je mogoče poslati do 27. januarja 2012, končni izbor kandidatov pa bo opravljen leta 2013, ko se bo tudi začelo urjenje, so zapisali na spletni strani Nase.