Potrošnja gospodinjstev se je v tretjem trimesečju na letni ravni povečala za 0,3 odstotka, potem ko se je v drugem četrtletju znižala za 0,8 odstotka, podatke statističnega urada povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je statistični urad navzdol popravil podatke za drugo četrtletje - bruto domači proizvod (BDP) se je namreč skrčil za 0,1 odstotka, kar je prvo znižanje po okrevanju finančne krize iz let 2008 in 2009.

Na krilih rasti BDP je francosko gospodarstvo kljub pričakovanjem, da se BDP v zadnjem četrtletju ne bo spremenil, že doseglo 1,7-odstotno rast za letošnje leto. To je sicer skladno s ciljem vlade, ki pričakuje, da se bo gospodarstvo okrepilo za 1,75 odstotka.

Statistični urad je sprva ocenjeval, da se bo BDP letos zvišal za 2,1 odstotka, a je nato napoved v luči pešanja evropskega gospodarstva kot posledice dolžniške krize oklestil na 1,7 odstotka.

Nemčija na četrtletni ravni z 0,5-odstotno rastjo BDP

Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim realno zvišal za 0,5 odstotka, v primerjavi s tretjim četrtletjem lani pa za 2,5 odstotka, je danes objavil nemški državni statistični urad. V drugem trimesečju je bila rast na četrtletni ravni 0,3-odstotna, na letni pa triodstotna.

Nemški statistični urad je danes popravil podatke za drugo četrtletje, v katerem je gospodarska rast na četrtletni ravni znašala 0,3 odstotka, ne 0,1 odstotka, kot je bilo sprva objavljeno. Na letni ravni, v primerjavi drugim četrtletjem lani, je bila rast triodstotna.

Po navedbah statističnega urada je k rasti BDP v tretjem četrtletju prispeval dvig domačega povpraševanja, predvsem višja zasebna potrošnja, pa tudi večje investicije podjetij v stroje in opremo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podatki pa po ocenah ekonomistov še ne pomenijo zagona, saj da bo najkasneje v letu 2012 kriza terjala svoje in občutno zmanjšala rast, poroča dpa.