Za razliko od petih predhodnikov je imel pred prvo tekmo kar teden dni časa za pripravo reprezentance, ki je tudi že selekcionirana, uigrana in izkušena (jedro ekipe ima v nogah 30, 40, 50 reprezentančnih tekem), zato je logično, da naj bi dosegla vrhunec z nastopom na svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji, za katero se bodo kvalifikacije začele septembra prihodnje leto.

"Vse je znano, naloge so razdeljene. V glavi imam model igre in razen dveh dilem tudi začetno enajsterico. Velikih sprememb v primerjavi s preteklostjo ne bo," je povedal Slaviša Stojanović, ki je zadnji trening opravil včeraj popoldne v Domžalah, bolj konkreten pa ni hotel biti. Novi selektor v obrambo, ki jo sestavljajo S. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar in Jokić, ne bo posegal. Ker sta Koren in Radosavljević bolj ali manj preteklost, je največ dilem glede defenzivnih vezistov, favorita za zahtevni vlogi pa Bačinović in Matić.

V začetni enajsterici sta zacementirana tudi Kirm in napadalec Matavž, za preostali dve mesti pa imata največ možnosti Ljubijankić in Iličić, kar pomeni, da bi Vršič in Birsa sedela na klopi. "Ker je možnih šest menjav, lahko kakšno stvar tudi popravimo. Koliko priložnosti bosta dobila mlada Krhin in Lazarevič, je vse odvisno od razpleta tekme. Ker je večji deficit na položaju zadnjega vezista, ima več možnosti za nastop Krhin, na igralnem položaju Lazareviča je večja konkurenca."

Stojanović je v skladu s svojim načinom dela temeljito analiziral igro ZDA, saj si je ogledal posnetke treh tekem pod vodstvom selektorja Boba Bradleyja in dveh Jürgena Klinsmanna. "Od tekme Slovenije in ZDA na svetovnem prvenstvu 2010, ki se je v Johannesburgu končala 2:2, je prišlo do sprememb v obeh taborih. Glede sistema igre ne bo veliko drugače, mogoče bodo nekateri igralci dobili več priložnosti in tudi zahtevnejše naloge v nekaterih fazah igre, predvsem napadu. ZDA so telesno in tekaško odlično pripravljene. Nevarni so ob prekinitvah, ob katerih v kazenski prostor prihaja tudi po šest igralcev. Nekatere akcije vztrajno ponavljajo. Vso tekmo so zelo zbrani in v vsak dvoboj gredo maksimalno. Mi jim moramo odgovoriti z enako mero, sicer bomo imeli težave. Imajo tudi nekaj šibkih točk, ki jih bomo skušali izkoristiti," je pojasnil Stojanović, ki reprezentanco prevzema na 27. mestu na lestvici Fifa.

Možna postava Slovenije: S. Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Matič, Bačinović, Iličić, Ljubijankić, Kirm, Matavž.