Predzadnja postaja karavane formule 1 v letu 2011 je bilo dirkališče Marina Yas, ki pa v tretji izvedbi ni prineslo veliko uspeha zmagovalcu prvih dveh dirk Vettlu. Nemški svetovni prvak si je na sobotnih kvalifikacijah privozil prvo mesto, ki zanj ni bilo srečno. Že v drugem zavoju je predrl zadnjo desno pnevmatiko, zaradi česar je zletel s steze.

Kljub poškodovanemu dirkalniku se je vrnil v bokse, kjer pa so lahko mehaniki le ugotovili, da je obesa preveč poškodovana, da bi lahko nemški dirkač nadaljeval. Tako je Vettel, ki sicer slovi po zanesljivosti, prvič v sezoni moral predčasno končati dirko, obenem pa je odstopil tudi prvič po korejski dirki leta 2010. "Start je bil dober in v prvem zavoju je bilo vse povsem normalno, potem pa sem izgubil nadzor nad dirkalnikom. Pojma nimam, kaj se je zgodilo, pnevmatika pa je povsem razpadla in poškodovano je bilo tudi podvozje," je po dirki razložil Vettel.

Predčasno slovo na dirki pa pomeni, da mladi nemški zvezdnik ne bo mogel že v tej sezoni popraviti rekorda svojega rojaka Michaela Schumacherja. Ta je leta 2004 dosegel rekordnih 13 zmag v sezoni, Vettel jih ima pred zadnjo dirko zdaj "le" 11. Je pa Vettel že v kvalifikacijah s 14. najboljšim startnim položajem v sezoni izboljšal rekord Nigela Mansella iz leta 1992.

Zgodnji odstop je odprl možnosti njegovim tekmecem, da se izkažejo brez sence svetovnega prvaka. Najbolj sta se za zmago zagrela Hamilton in Alonso. Španec je odlično začel in se prebil na drugo mesto, vendar mimo Hamiltona ni mogel. Niti ob postankih, saj je bil britanski dirkač vselej dovolj dober in hiter, da se je obdržal na prvem mestu. Španec je na kratko prevzel vodstvo le 14 krogov pred koncem ob Britančevem postanku, toda ko je šel sam zadnjič k mehanikom tri kroge pozneje, se je na stezo spet vrnil na drugem mestu.

Po tretji zmagi v sezoni, prvi po julijski dirki v Nemčiji, je bil svetovni prvak iz leta 2008 nadvse zadovoljen: "Počutim se odlično. Za mano je ena najboljših dirk v karieri. Upam, da je to dober znak in da bom obdržal takšno formo." Kljub neuspešnemu lovu pa tudi Alonso ni bil razočaran: "Dobro sem začel in se v prvem krogu boril z Jensonom. Ob koncu smo bili hitrejši kot McLaren, vendar nisem prepričan, da bi nam do zmage pomagal tudi zgodnejši postanek."

Alonso je na koncu zaostal osem sekund, Button na tretjem mestu 25, še deset več pa Mark Webber. Avstralec je bil sicer še v predzadnjem krogu tretji, toda moral je še na obvezen postanek zaradi menjave pnevmatik - po pravilih mora namreč vsak dirkač dirko odvoziti z vsaj enim kompletom trših pnevmatik -, tako da je Red Bull prvič po 19 dirkah tokrat ostal povsem brez stopničk.

Boj za naslov prvaka je končan že slab mesec, zato pa se je razživel boj za naslov podprvaka. Zdaj ima Button na drugem mestu 255 točk, Alonso je tretji z 245, Webber pa mesto za njim z 233. Hamilton pa kljub današnji zmagi ni več v igri za skupno drugo mesto, saj ima 227 točk.

Sezona se bo končala z dirko v brazilskem Sao Paolu čez 14 dni.