Tako se bo po novem na Hrvaškem učilo Novo zavezo, življenje našega Učitelja Josipa Broza. Tako se bo najbrž bral evangelij z oltarja katedrale in katedre katehetskega centra v Kumrovcu, nekdanje znamenite politične šole v rojstnem kraju maršala Tita.

Pred dnevi se je v vladnih Banskih dvorih v Zagrebu sestala posebna komisija, ki sta jo ustanovila zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić in hrvaška premierka Jadranka Kosor, na kateri so - kot beremo v sporočilu za javnost - "preučili zahteve pravnih oseb Katoliške cerkve, vložene v skladu z zakonom o nadomestilu za premoženje, odvzeto v času jugoslovanske komunistične vladavine" in se "uskladili o modelu primernega nadomestila za del imetja, ki ga Katoliški cerkvi ni mogoče vrniti v naravi".

Če prevedemo v razumljiv ljudski jezik, to pomeni, da nas čaka zadnja božična daritev državnega premoženja. Ker je tega premoženja vse manj, saj se izteka tudi sezonska totalna razprodaja, s katero Hrvaška plačuje dolgove v samopostrežni MDS, je hrvaško Cerkev zajela panika, da na koncu ne bo dobila nič, in zdaj s polic v skladišču jemlje karkoli. Jadranko Kosor pa je zajela panika, da bo na predbožičnih volitvah ostala brez podpore Cerkve, in zdaj meče na police vse, kar ji je še ostalo.

V sporočilu za javnost o tem ni niti besede, toda dobro poučeni vedo, da se za strinjanjem o "modelu primernega nadomestila za del imetja, ki ga Katoliški cerkvi ni mogoče vrniti v naravi" skriva tudi velikanski kompleks politične šole Josipa Broza Tita v Kumrovcu - šolsko poslopje in nekdanji Spominski dom -, ogromna, zapuščena in trhla nepremičnina, ki jo je hrvaška država hranila za Cerkev, ko jo je vsa ta leta prodajala za norih šestinštirideset milijonov kun, da je ja ne bi slučajno kdo kupil.

Cerkev se bo tako vselila v prostore, kamor so nekoč najbolj perspektivni mladi komunisti z vseh koncev Jugoslavije prihajali na enoletno politično izobraževanje in ideološko tesanje, da bi od vojnih veteranov slišali živo besedo Revolucije, od Staneta Dolanca in Lazarja Mojsova pa živo besedo samoupravnega socializma, ter z diplomo kumrovške šole Josipa Broza Tita in podpisom direktorja Ivice Račana zasedli svoja mesta v partijskih celicah, političnih komisijah, občinskih odborih in republiških komitejih.

Sedanja hrvaška premierka Jadranka Kosor, v tistem času mlada in perspektivna članica Zveze komunistov Jugoslavije, seveda nikoli ni bila gojenka politične šole Josipa Broza Tita. Po podatkih, ki so na razpolago danes, pravzaprav nihče nikoli ni hodil v šolo v Kumrovcu. Borut Pahor, denimo, ni nikoli v njej predaval.

Potem je Učitelj umrl, politična šola pa je hitro opustela. Prebivalci male vasice Kumrovec so zatrjevali, da po poslopju blodi duh v plašču in da je iz prazne šole ponoči slišati srhljivo škripanje in oddaljeni glas: "Še to noč, preden bo petelin zapel, me boste trikrat zatajili!"

Prvič so hrvaški komunisti zatajili Josipa Broza, ko so leta 1990 množično prebegnili v HDZ. Od tristo tisoč članov Zveze komunistov Hrvaške jih je v partiji ostalo komaj nekaj več kot štirideset tisoč, da bi se na hitro prekrstili v socialdemokrate, kar sto tisoč pa jih je svoje knjižice zakopalo na dvoriščih, se na hitro krstilo v cerkvi in navdušeno vstopilo v Tuđmanovo HDZ.

Drugič so komunisti zatajili Tita deset let pozneje, ko se je šel novi hrvaški premier, nekdanji direktor kumrovške politične šole, reformirani komunist in perspektivni socialdemokrat Ivica Račan v Vatikan poklonit papežu Janezu Pavlu II. in mu obljubil, da bo spoštoval sporazume, ki so jih s Svetim sedežem podpisali nekdanji komunisti iz Tuđmanove HDZ.

Minilo je naslednjih deset let in nekdanji komunisti iz socialdemokratske stranke so pred decembrskimi volitvami leta 2011 skupaj z nekaj manjšimi strankami centra zbrali močno protihadezejevsko fronto s pomenljivim imenom Kukuriku-koalicija, ki bo po vseh raziskavah javnega mnenja prepričljiv zmagovalec in po osmih letih tako ponovno prevzela oblast.

Še prej - še preden torej Kukuriku-koalicija prevzame oblast in se petelin končno oglasi - so nekdanji komunisti iz HDZ na hitro, natanko tako, kot je zapisano v prerokbi iz Titovega Evangelija, še tretjič zatajili nekdanjega Učitelja in mu v rojstni Kumrovec pripeljali Cerkev, da se bodo tam, kjer je bila nekoč šola za njegove najboljše učence, novi mladi kadri pripravljali za duhovnike, župnike, škofe, vojaške ordinarije ali kako se že imenujejo novodobni sekretarji novih partijskih celic, političnih komisij, občinskih odborov in republiških komitejev.

Vse bo, saj razumete, ostalo tako, kot je bilo vsa ta leta, le da se bodo predavanja - namesto da bi učitelj pozdravil s "smrt fašizmu!", učenci pa odgovorili "svoboda narodu!" - začenjala z učiteljevim pozdravom "Gospod z vami". Učenci pa bodo v en glas odgovorili - "in s tvojim Duhom".

Tedaj se bo, seveda, pojavil tudi njegov Duh.

"Cerkvi, ki ima takšno mladino," bo rekla prikazen v dolgem vojaškem plašču, "se ni bati za svojo prihodnost!"