Prireditev, ki jo v sodelovanju z obmorskim centrom Term Krka Talaso Strunjan organizira lokalno turistično društvo Solinar, bo potekala na velikem peščenem strunjanskem parkirišču.

Kot napovedujejo v Termah Krka, si bodo obiskovalci lahko ogledali kulinarično razstavo dobrot iz kakija, sledili strokovnim predavanjem ter obiskali tržnico, na kateri bo mogoče ta zdrav in okusen sadež tudi poskusiti in kupiti. Poleg tega bo na ogled tudi razstava literarnih in likovnih izdelkov, obiskovalci pa bodo lahko prisostvovali tudi blagoslovu oranžne letine, se sprehodili po Krajinskem parku Strunjan in bližnjem nasadu kakijev.

Kaki so prinesli v Evropo iz Azije okoli leta 1870, v slovenski primorski pas pa v prvih desetletjih prejšnjega stoletja. Danes krasi večino vrtov v slovenski Istri, v nasprotju s splošnim prepričanjem pa ga lahko gojimo na prostem tudi v notranjosti Slovenije, saj začne brsteti šele sredi maja. V strunjanski dolini se nahaja skoraj tretjina slovenskih nasadov.

Sadež odlikujejo bogata vsebnost vitaminov in mineralov, visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin in maščob. V primerjavi z jabolkom vsebuje petkrat več vitamina C in kar 30 krat več vitamina A. Pomembna je tudi vsebnost pektinov in taninov ter mineralov (kalija, kalcija, fosforja in železa).

Med številnimi koristnimi lastnostmi kakija je njegov doprinos k razstrupljanju in očiščevanju organizma. Poleg tega poživlja presnovo, znižuje holesterol, deluje proti utrujenosti in stresu ter krepi imunski sistem. Koristen je za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni in zobe ter kosti, so še zapisali v Termah Krka.