Na sodišču so nam tako včeraj potrdili, da je vrhovno državno tožilstvo okrožnemu sodišču v Ljubljani predložilo listinsko in drugo dokumentacijo, ki je do zdaj ni bilo v kazenskem spisu, v njem pa bi po zatrjevanju obrambe morala biti že od samega začetka. Omenjeno dokumentacijo je sodišče posredovalo obrambi, ki je - vsaj tako nam je včeraj zatrdil Aleksander Čeferin, odvetnik Igorja Bavčarja - zoper dopolnitev že vložila pritožbo. Kot so nam zatrdili na sodišču, bo o pravnomočnosti sodne preiskave senat odločal po tem, ko bo sodišče prejelo vse dopolnitve. Po neuradnih informacijah bi se to lahko zgodilo že v prihodnjem tednu. Na sodišču sicer niso želeli razkriti, katere listine je vložilo sodišče, na tožilstvu pa nam odziva ni uspelo dobiti.

V preiskavi sumov zlorabe položaja in pranja denarja pri verižni preprodaji 7,3-odstotnega paketa delnic Istrabenza, ki je septembra 2007 iz rok Pivovarne Laško prek več podjetij prešel pod okrilje zdaj že nekdanjih lastnikov Istrabenza, ki naj bi bili povezani z Bavčarjem, se te dni bije tudi pravna bitka glede zamrznitve premoženja obtoženih. Po neuradnih podatkih je tako višje sodišče prejšnji teden potrdilo odločitev okrožnega sodišča, ki je ugodilo zahtevku tožilstva za začasno zavarovanje premoženja Igorja Bavčarja. Čeprav nam te informacije včeraj uradno ni potrdil nihče, pa nam je Čeferin dejal, da so "zadnji sklep o zavarovanju prejeli v torek in da se bodo nanj v zakonskem roku pritožili", iz česar gre sklepati, da Bavčarjevo premoženje (nepremičnine, bančni računi in lastniški delež v družbi FB Investicije) do nadaljnjega ostaja na hladnem.

Konec novembra pa se izteče tudi sklep o zavarovanju premoženja Anice Aužner Šrot, soproge Boška Šrota, ki je nanjo avgusta 2009 med drugim prenesel lastništvo družinske hiše v Jagočah nad Laškim. Okrožno sodišče v Ljubljani je sicer prepoved odtujitve in obremenitve hiše s pripadajočimi zemljišči prvič vpisalo februarja letos.

primoz.cirman@dnevnik.si