Da so predstavniki Moskve in Tbilisija danes v Ženevi podpisali dvostranski dogovor, so sporočili švicarski posredniki, ki so stranema pomagali doseči kompromisno rešitev. V skladu z dogovorom bo namesto vladnih organov trgovinske tokove iz in v obe separatistični republiki nadziralo mednarodno zasebno podjetje. To bo pobiralo tudi carinske dajatve.

Gruzijska stran je dogovor označila kot "zmago", saj je Rusija sprva zavračala možnost zunanjega oz. mednarodnega nadzora nad omenjenimi trgovinskimi tokovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Švicarsko zunanje ministrstvo pa je danes izrazilo prepričanje, da "bo ta ukrep še okrepil gospodarski razvoj" tako Gruzije kot Rusije.

Po skoraj dveh desetletij pogajanj je Rusija tako tik pred vrati WTO in bo kot zadnje veliko svetovno gospodarstvo v organizacijo predvidoma vstopila decembra, še prej - predvidoma še ta teden - pa morajo zeleno luč za to prižgati predstavniki vseh 153 članic WTO. Rusija si za vstop v WTO prizadeva že vse od leta 1993, na tej dolgi in mučni poti pa je morala odpraviti veliko nerešenih vprašanj in sporov s trgovinskimi partnericami.

Odpravljene še zadnje ovire z EU

Nerazrešena vprašanja z ZDA je Rusija uredila že pred časom, še zadnje ovire glede podpore EU njenemu vstopu v WTO pa je odpravila oktobra. Med drugim je šlo za izvoz avtomobilskih delov iz unije v Rusijo. Tako je ostal še spor z Gruzijo, ki lahko kot članica WTO vloži veto na vstop nove države v organizacijo. Pogajanja med stranema so trajala več mesecev.

Abhazija in Južna Osetija sta po rusko-gruzijskem vojaškem spopadu poleti 2008 razglasili neodvisnost, ki pa jo med pomembnimi državami priznava zgolj Rusija. Gruzija in večina mednarodne skupnosti ju medtem še vedno obravnavata kot del kavkaške države.