"Švicarski frank je po trenutnem tečaju še vedno močno precenjen v primerjavi z evrom. Pričakujemo, da bo sčasoma izgubil na vrednosti," je dejal prvi mož osrednje denarne ustanove v tej alpski državi. Evro je trenutno vreden 1,238 franka, s čimer je nekoliko pod najnižjo ravnjo v obdobju od septembrske odločitve, da bo s posredovanjem na valutnem trgu vzdrževala minimalni tolerančni tečaj pri 1,20 franka za evro.

"Če pa frank ne bo oslabel, pa bi to lahko pripeljalo do deflacijskih trendov in imelo tako zelo negativne posledice za gospodarstvo. Če bodo poslabšanje gospodarskih razmer in deflacijska gibanja to zahtevala, smo pripravljeni sprejeti nove ukrepe," je napovedal Hildebrand.

Pri tem ni želel povedati, ali bo centralna banka sledila pozivu predsednika švicarske gospodarske zbornice Gerolda Bührerja, ki je v pogovoru za časnik SontagsZeitung ocenil, da bi bil primerni ravnotežni tečaj evra v razmerju do franka med 1,30 in 1,40 franka za evro.

Močno pridobil na vrednosti

Švicarski frank, ki velja za varno valuto, je zaradi gospodarskih in finančnih težav tujine v minulem letu močno pridobil na vrednosti. Ko je v začetku avgusta dosegel vrhunec, se je glede na evro v primerjavi z letom 2009 okrepil za okoli 20 odstotkov, glede na dolar pa za 25 odstotkov.

Od septembrske odločitve se tečaj giblje blizu 1,20 franka za evro, a centralna banka je za obrambo tega tečaja porabila velike vsote frankov, s čimer se dolgoročno potencialno povečujejo tveganja za inflacijo. V Bernu pravijo, da so pripravljeni kupiti neomejene količine evrov, da bi obranili omenjeni tečaj.

Težave se nadaljujejo

A kljub temu se težave švicarskega gospodarstva zaradi močnega tečaja franka nadaljujejo, saj take razmere škodujejo tako izvoznemu sektorju kot turizmu. Medtem ko švicarska centralna banka za prihodnje leto napoveduje 1,5-odstotno gospodarsko rast, bolj pesimistični pa so vladni strokovnjaki, saj pričakujejo zgolj 0,9-odstotno rast.