Frazierjeva družina je včeraj sporočila žalostno vest, da je “Smokin' Joe“ izgubil zadnjo borbo v svojem življenju. Tokrat je podlegel zahrbtni bolezni, ki je prekmalu končala življenje legende. Frazierju so pred tedni diagnosticirali raka na jetrih, od takrat pa je bil v domači oskrbi. Bolezen ga je presenetljivo zelo hitro priklenila na posteljo, saj se je Frazier še pred nedavnim pogosto pojavljal v javnosti in delil avtograme, nazadnje septembra v Las Vegasu.

Frazier je bil znan kot trmast borec, ki je nasprotnike ponavadi neprestano napadal s številnimi udarci, najbolj nevaren pa je bil njegov levi kroše, s katerim je predčasno končal številne dvoboje. Prvič je nase opozoril leta 1964 na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je osvojil zlato medaljo, najbolj znan pa bo verjetno ostal po bojih z Alijem.

Svetovni prvak v težki kategoriji po verzijah WBC in WBA je po zmagi nad Jimmyjem Ellisom prvič postal leta 1970, 8. marca 1971 pa se je v Madison Square Gardnu že prvič pomeril z Alijem.

(Foto: AP)

Po 15 rundah izjemnega boksa so sodniki soglasno zmago dodelili Frazierju, za Alija pa je bil to sploh prvi poraz v karieri. Oba borca sta za nastop takrat dobila enormnih 2.5 milijona dolarjev. Dvoboj, ki je danes poznan pod imenom “Fight of the century (borba stoletja)“, je bil prvi od treh obračunov teh dveh težkokategornikov, njuni krvavi spopadi pa veljajo za največje rivalstvo v zgodovini boksa. Po borbi v New Yorku sta oba borca vidno zdelana končala v bolnici, razširile pa so se tudi govorice, da je Frazier takrat celo umrl. Ali je ob teh govoricah napovedal, da če so resnične, se bo sam takoj upokojil. Na srečo so bile le govorice in dvojec se je v naslednjih štirih letih pomeril še dvakrat.

Frazier je naslov svetovnega prvaka uspešno ubranil štirikrat, dokler ga ni izgubil leta 1973, ko ga je na Jamajki “pretepel“ George Foreman. Borba je bila končana že po dveh rundah, saj je Foreman Frazierja do tedaj nokavtiral kar šestkrat. Od takrat Frazier naslova svetovnega prvaka ni več osvojil, se je pa še dvakrat pomeril z Alijem.

Drugi dvoboj med Frazierjem in Alijem je bil 28. januarja 1974 znova v New Yorku, od vseh treh pa velja za najmanj zanimivega. Borca sta se pomerila za vlogo izzivalca Foremanu za naslov svetovnega prvaka, zmaga pa je po 12 rundah pripadla Aliju.

Ali je po tem dvoboju ugnal tudi Foremana in znova postal svetovni prvak, naslov pa je moral kmalu braniti proti svojemu največjemu rivalu Frazierju. “Triler v Manili“ se je zgodil 1. oktobra 1975 na Filipinih, boksarja pa sta znova navdušila. Po 14 rundah je moral Frazierjev trener Eddie Futch dvoboj predati, kajti Frazier je imel zaradi številnih prejetih udarcev obe očesi povsem zaprti in je že v zadnji rundi boksal praktično v miže. "Smokin' Joe" se z odločitvijo trenerja nikakor ni hotel sprijazniti in je na vsak način želel nadaljevati z borbo, a zmaga je bila že dodeljena Aliju, Frazier pa svojemu trenerju te poteze nikdar ni odpustil.

Ali je dvoboj v Manili označil kot neverjetno izkušnjo, kjer je bil v življenju najbližje smrti. Po borbi je razkril tudi zanimivost, da je v tistih sekundah, ko je Futch predal dvoboj, tudi sam naročil trenerju, naj mu sname rokavice, ker ne more več boksati, a Frazierjev kot je bil na srečo hitrejši in zmaga je pripadla Aliju.

Frazier se je leta 1976 še enkrat pomeril s Foremanom, po porazu pa se je upokojil. V ring se je na kratko vrnil leta 1981, a je po enem dvoboju dokončno odšel v pokoj. V karieri je zbral 32 zmag, od tega 27 s knockoutom, štiri poraze in en neodločen izid.. Mednarodna boksarska zveza Frazierja uvršča med 10 največjih boksarjev vseh časov, leta 1990 pa so ga sprejeli tudi v mednarodni boksarski hram slavnih.