Šesterica najboljših slovenskih tekačic, varovanke Vladimirja Korolkeviča, namesto poti na Norveško danes začenja drugi kratek nekajdnevni ciklus treninga na ledeniku Dachstein na avstrijskem Štajerskem, ki ga bodo ob splošni negotovosti glede razmer v Skandinaviji verjetno še podaljšale. "Na ledeniku je sicer idealno. Sonce, idealne temperature in brez gneče. Resnično je prav prijetno trenirati, vendar zaradi velike nadmorske višine hitrejši trening razen kratkih sprintov ne pride v poštev. Vadbo v tekmovalnem ritmu pač naredimo na rolkah ali v krosu na Ramsauu," je pojasnila Fabjanova.

Reprezentanca nestrpno čaka informacije iz Skandinavije. Potem ko so Norvežani že odpovedali tekme FIS v Beitostolnu, ki je bil vedno izredno odmeven dogodek s televizijskim prenosom, morajo do jutri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) sporočiti tudi odločitev glede tekme svetovnega pokala 19. in 20. novembra na istem prizorišču. Vremenska napoved jim slabo kaže. Športni direktor FIS kot koordinator svetovnega pokala Jurg Capol je včeraj dejal, da obstaja največ možnosti, da bodo tekme v švedskem Oestersundu, kjer se teden kasneje začenja tudi svetovni pokal v biatlonu. Konec tedna so z deponij razgrnili 18.000 kubičnih metrov snega prejšnje zime, za naslednji konec tedna pa pripravljajo tudi tekme FIS, na katere že provokativno vabijo najboljše Norvežane.

Vodja slovenske reprezentance Marko Gracer pravi, da se ne bodo prenaglili s potjo na sever. "Informacije so vsak dan drugačne in reprezentance ne želimo poslati nekam, kjer tekem potem ne bo. Več različic je, vsak dan nova. Norvežani dajo svetovni pokal neradi iz rok. V Oestersundu je toplo, v Bruksvallarni imajo sneg, vendar malo. Brez snega so v Gallivareju in Kiruni," je z razmerami seznanjen Gracer in dodaja: "Če bodo tekme v Oestersundu, bomo tekačice tja poslali že prej."

Prve tekme FIS bi trenerju Vladimirju Korolkeviču tudi služile za izbor četverice za nastop v štafeti. Na uvodnem prizorišču je namreč poleg tekme na razdalji (10 km) v drsalni tehniki tudi tekma štafet. Izmed šesterice Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Alenka Čebašek, Mirjam Cosettini in Anja Eržen mora izbrati najboljšo različico za dve predaji v klasiki in drsanju. "Štafeta je za prvo prizorišče celo bolj v ospredju. Sprint je na sporedu šele v Kuusamu," je prioritete navrgla Fabjanova.

Kakšna tekma nižje ravni bi bila dobrodošla tudi za utrjevanje samozavesti za vse druge. Katja Višnar pravi, da je napredovala v vzdržljivosti in si želi tako kot njen Ola Vigen Hattestad nastopiti tudi na novoletni etapni preizkušnji Tour de Ski. Alenko Čebašek ima trener Korolkevič že za tretjo damo sprinta, ki lahko zdrži tudi daljše razdalje, na katerih ima največje potenciale Barbara Jezeršek. Najmlajša, še mladinka, Anja Eržen je v primerjavi z lanskim letom brez izpada treninga zaradi šole. Tudi Mirjam Cossettini (Soklič) je navdušena nad pripravljenostjo in vzdušjem v ekipi. Dobro, da pretirani optimizem zdaj malce brzda vsaj jesenski fen.