Pretekli mesec je ameriška vladna agencija za zaščito zdravja državljane ZDA opozorila, da t. i. ribja pedikura, ki je čez lužo zelo priljubljena, lahko vodi do smrtno nevarnih bolezni.

Okuženi s hepatitisom in virusom HIV ter ribja pedikura

Sama terapija, ki jo izvajajo ribe Garra rufa, naj bi bila zelo preprosta in prijetna za kožo in telo, saj ribe zelo nežno odstranjujejo odmrlo kožo. Prvi rezultat je viden že po prvi terapiji, stopala pa se nato zaščitijo še z naravno kremo, ki ščiti mlado kožo in pospešuje regeneracijo stopal.

Če je stranka, ki se odloči za to vrsto pedikure, okužena z virusom HIV ali s hepatitisom in med pedikuro krvavi, obstaja možnost, sicer zelo majhna, da se bo okužba preko rib ali okužene vode prenesla na naslednjo stranko. Zato se osebe okužene z zgornjima dvema virusoma ne bi smele naročati na to pedikuro.

Da bi to tveganje še zmanjšali, so določili, da se na ribjo pedikuro tudi ne sme naročiti oseba, ki ima na stopalih odrgnine. Prav tako naj bi se te vrste pedikure izogibali ljudje, ki imajo diabetes ali luskavico.

Foto: AP

24 ur pred obiskom term ali savne se ne brijte

Kožne bolezni na vas prežijo tudi v savnah, termalnih bazenih in v skupnih kopalnicah v toplicah. Strokovnjaki za kožne bolezni zato svetujejo, da se pred obiskom savne ali toplic vsaj 24 ur prej ne brijete, da bi se tako izognili urezninam, ki kožo naredijo bolj dovzetno za okužbe.

Foto: Luka Cjuha

V frizerskih salonih na vas prežijo uši in hepatitis C

V frizerskih salonih se pogosto zgodi, da frizer ves dan uporablja en sam glavnik in eno samo krtačo in ju tekom dneva nikoli ne očisti ali razkuži. Zaradi tega je verjetnost, da v salonu staknete uši precej velika.

Lahko se zgodi, da se okužite tudi s hepatitisom C. Mike Comins, iz britanskega združenja zdravnikov, opozarja, da je hepatitis C zelo trpežen virus, ki več deset let lahko živi zunaj telesa. Poleg tega je tudi zelo nalezljiv. Kako naj bi se z njim okužili pri frizerju? Že manjša rana s škarjami, ki vam jo zada frizer povsem po nesreči, je dovolj.

Nevarno naj bi bilo celo umivanje las v frizerskih salonih. Raziskave namreč kažejo, da lahko neudobna drža glave med umivanjem las povzroči celo kap, ki je posledica nezadostnega dotoka krvi v možgane, ki jo blokira pritisk na arterije v zadnjem delu vrata.

Foto: Jaka Adamič

Previdno tudi pri depilaciji z vročim voskom

Naslednje opozorilo ameriške vladne agencije za zaščito zdravja velja predvsem za tiste, ki si v salonih pogosto privoščijo depilacijso z voskom. Vroči vosek je namreč zelo nevaren za naše telo, če z njim ravnamo napačno in neprevidno.

Opekline pri tej vrsti depilacije niso nobena redkost, znan je primer ženske, ki je zaradi opeklin na nogah, ki jih je dobila pri depilaciji z voskom, tožila salon in dobila več kot 5.000 evrov odškodnine.

Zalomi se lahko tudi pri depilaciji bikinija. Nepravilno voskanje lahko povzroči vraščene dlake in celo odstranitev zgornje plasti kože, ki lahko povzroči najrazličnejše kožne infekcije.

Foto: Splet

Tudi preprosta manikura lahko vodi do infekcij. Strokovnjaki pa opozarjajo, da lahko naprave, ki služijo strjevanju geliranih nohtov, povzročijo tudi kožnega raka.