V prvem delu sestanka med predstavniki vodstva in sindikata v Primorju je bila prisotna tudi predsednica uprave Marjana Novak. Sindikalistom je obljubila izplačilo dela oktobrske plače ter šestino regresa. Del septembrske plače, razliko med minimalno in dejansko plačo, naj bi izplačali v kratkem, sindikalistom so obljubili 14-dnevni rok.

Sindikalisti so od vodstva družbe zahtevali pisno zagotovilo, da bo ta denar res nakazan delavcem, kar pa niso dobili. Predsednica uprave naj bi njihovo zahtevo podpisala jutri.

Napovedujejo stavko

"V nasprotnem primeru bomo začeli stavkati. Glede na to, da je potrebno stavko napovedati pet dni pred začetkom, bomo že v petek začeli s pripravami nanjo," je po sestanku za STA povedal predsednik Konfederacije 90 v Primorju Ilija Vukoje.

V drugem delu današnjega sestanka je bil podpisan sporazum o kriterijih za določitev presežnih delavcev. Pregledali so seznam vseh delovnih mest v družbi Primorje, število zaposlenih na teh delovnih mestih ter število presežnih delavcev na posameznih delovnih mestih.

"Predvidevamo, da bodo odpovedi vročene do konca novembra, po vročitvi pa bodo začeli teči odpovedni roki," je po sestanku sporočila predstavnica za stike z javnostjo v Primorju Ivana Bratož.

Med odpuščenimi naj bi bili delavci z vseh področij dela

Med odpuščenimi naj bi bili delavci z vseh področij dela, je za STA še povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov v Primorju Nikola Janev. Najpomembnejši kriteriji pri sestavi spiska presežnih delavcev bo predvsem delovna doba, strokovna usposobljenost in osebna ocena.

Presežni delavci bodo upravičeni tudi do odpravnine, kje bo družba dobila denar zanjo pa še ni jasno. Veliko bo odvisno od pripravljenega sanacijskega programa družbe, na osnovi katerega naj bi se banke do 10. decembra odločile za podporo družbe v prihodnje.