Izpostavljenost banke Barclays do dolžniških vrednostnih papirjev v Grčiji, na Irskem, v Italiji, na Portugalskem in v Španiji se je v četrtletju znižala za 31 odstotkov na osem milijard funtov. Manjša izpostavljenost je tako nadomestila 15-odstotni padec prihodkov v enoti za investicijsko bančništvo Barclays Capital, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem so v banki poudarili, da še naprej pozorno spremljajo izpostavljenost do dolžniški papirjev v območju evra.

Dobiček pred obdavčitvijo Barclaysa se je v prvih devetih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 19 odstotkov na 5,1 milijarde funtov, navaja AFP. Izvršni direktor banke Bob Diamond je zadovoljen z devetmesečnim poslovanjem, ki po njegovih besedah kaže na približevanju zastavljenih ciljev za leto 2013.

"Še vedno se osredotočamo na zniževanje stroškov in prepričani smo, da bomo privarčevali več kot milijardo funtov, kolikor smo si zadali v začetku leta," je zatrdil Diamond.

Banka Barclays je prva med britanskimi bankami, ki je objavila najnovejše kazalce poslovanja. Medtem ko čistega dobička za tretje četrtletje ni razkrila, pa je znan čisti devetmesečni dobiček, ki se je okrepil za sedem odstotkov na 2,65 milijarde funtov.