V jeziku sodobnega ljudožerskega novinarstva to opozorilo pomeni nekaj takega kot, v prostem prevodu: »Obvezno odprite ta videoposnetek, ker boste videli eksplicitne in razmeroma kvalitetne posnetke mučenja živali in ljudi, raztreščene možgane, razsuta čreva, odtrgane ude, iztaknjene oči in odtrgana ušesa, privlačne prizore brutalnega posiljevanja z razbito steklenico, pokola z mačetami in motorno žago odsekanih glav vključno s počasnimi posnetki najbolj krvavih prizorov in seveda uradni videoposnetek obdukcije.«

Razumljivo je, saj ne rečem, nasilje Šokantnih posnetkov!!! – toda zdaj gre že za pravo nasilje, saj vas vsako jutro ob kavi na ekranu čakata dva ali trije sveži in krvavi Šokantni posnetki!!!, ki so jih marljivi uredniki po spletu vso noč iskali za vas. Od nekdaj so bile šibka točka človeške narave šokantne stvari: zato so naše babice in dedki imeli radi grozljive, srhljive zgodbe o volkodlakih, zato so naši starši imeli radi romane o vampirjih, zato smo mi imeli radi nizkoproračunske grozljivke, zato imajo naši otroci radi srhljive posnetke na Youtubu.

Srhljive zgodbe o volkodlakih, vampirjih in Freddyju Kruegerju pa so bile samo pravljice in nikoli do danes niso bile – novica. Kdo danes sploh potrebuje strašnega volka, ki požre Rdečo kapico, ali Freddyja Kruegerja, ki pobija otroke v Ulici brestov, če nekje v Afriki ali na Bližnjem vzhodu nekega nesrečnega malega žeparja mlatijo s palicami in zabadajo z noži, ga zažgejo in z avtom vlečejo po vasi, vi pa imate vse to ob jutranji kavi, dokler je mali še živ?

V takšni ponudbi Šokantnih posnetkov!!! – ob svežih videozapisih težkega kombija, ki zapelje čez triletno kitajsko deklico, trupla Michaela Jacksona na obdukcijski mizi, smrti navijača poljske Krakovie, ki ga navijač rivalske Wisle kolje z mačeto, moškega, ki v Harlemu z nožem ubija brezdomca, španske koride, v kateri bik z rogom toreadorju prebode oko, atraktivnega odprtega zloma noge na tekmi druge belgijske lige ali še bolj atraktivne smrti italijanskega motociklista Marca Simoncellija – so se nekako po pomoti znašli tudi eksplicitni prizori divjaškega mučenja in brutalne likvidacije libijskega diktatorja, vključno s Šokantnimi posnetki!!! njegove sodomizacije s palico in zabuhlega sivega trupla v hladilnici mestne klavnice v Misrati.

Zakaj in kako so torej posnetki izživljanja nad Moamerjem Gadafijem dobili atribut Šokantni posnetki!!!, je povsem, saj pravim, nejasno, ker – to smo videli istega dne – še od Šokantnih posnetkov!!! Sadama Huseina na vislicah v novejši zgodovini nihče ne pomni, da je kak video tako pomiril in umiril svet, kot so ga pomirili prizori umirajočega tirana, ki ga je obkrožala drhal s kalašnikovkami in mobilnimi telefoni.

Ko je gledala krvavega in prestrašenega Gadafija pred likvidacijo, si je denimo ameriška državna sekretarka Hillary Clinton dobesedno glasno »oddahnila« in »občutila olajšanje«, vodjema Evropske unije Hermanu van Rompuyju in Joseju Manuelu Barrosu se je odvalil kamen od srca, ko sta na nejasnih amaterskih posnetkih prepoznala »konec prelivanja krvi in represije«, za francoskega ministra za obrambo Gerarda Longueta so predstavljali »dober razplet«, za britanskega ministra za zunanje zadeve Williama Haguea »razlog za optimizem«, za nemško kanclerko Angelo Merkel »začetek miru«, za avstralsko premierko Julie Gilard pa »globoko olajšanje za Libijo in za vse nas«.

Ves demokratični svet je občutil enako globoko velikansko olajšanje: na Zahodu je zavladal transcendentalni mir, po ulicah Washingtona, Londona, Pariza, Zagreba in Ljubljane so komunalne službe več dni odstranjevale kupe kamenja, ki so se ljudem odvalili od srca, ko so gledali Šokantne posnetke!!! iz Sahare.

Prizori linča v puščavi namreč ne samo da niso bili šokantni!!!, ampak, ravno nasprotno, skoraj budistično sproščujoči in pomirjujoči, resnični ambientalni desert chill-out za prikazovanje v lounge barih ali spa in wellness centrih, ob lahkotnem smooth jazzu Georgea Sharinga in njegovi predelavi »Killing Me Softly With This Song«. V primerjavi s sproščujočimi prizori razmrcvarjenega Gadafija gredo ekskluzivni posnetki čarobnih sončnih zahodov v Dalmaciji – nov zanimiv trend v hrvaških elektronskih medijih, ki te dni vsak dan prinašajo senzacionalne prizore rožnatih večernih zarij na morju – do srca kot kadri iz novega Tarantinovega filma.

Ob prizoru brcanja Gadafijevega trupla bi pravzaprav moralo biti opozorilo »Pomirjujoči posnetki...« s pomirjevalnimi tremi pikami namesto »achtung« klicaja. Kot v Kubrickovi klasiki Peklenska pomaranča, ko psihotični mladi morilec Alex konča kot zamorec v eksperimentalni Ludovicovi metodi zdravljenja nagnjenosti k nasilju, prisiljen, da ob Beethovnovi Deveti simfoniji več ur gleda krvave prizore človeške nesreče in smrti, smo bili te dni vsi na terapiji sproščanja z eksplicitnimi posnetki najhujšega nasilja, kar si ga je mogoče zamisliti, vse to ob Beethovnovi Deveti in »Odi radosti«, himni srečne in spokojne Evropske unije.

Zver v hladilnici je mrtva, na kakšnem spektakularnem sojenju ne bomo nič izvedeli o njegovih milijardah dolarjev, ki jih je vložil v pastoralni mir naše srečne Unije, in zdaj smo mirni in sproščeni, pripravljeni, da nas šokirajo s kakšnim novim atraktivnim Šokantnim posnetkom!!! – na katerem bodo pobesneli puščavski divjaki v Afganistanu brutalno linčali kako nesrečno prešuštnico ali ameriškega pilota –, potem pa spet pomirijo s čudovitimi, sproščujočimi prizori obešanja Hosnija Mubaraka.