Dobra dva meseca pred iztekom leta je tako vedno manj možnosti, da bi Nova KBM dosegla načrtovani dobiček, čeprav je uprava banke še ob polletju ocenjevala, da ji bo v drugi polovici letošnjega leta uspelo izboljšati poslovanje. Poleg visokih oslabitev in rezervacij, ki so v prvih treh četrtletjih znašale kar 45,2 milijona evrov, so se v Novi KBM letos soočali tudi s padcem čistih obresti in odpravnin.

Bilančna vsota druge največje slovenske banke se je na medletni ravni znižala za slab odstotek in je znašala 4,78 milijarde evrov, medtem ko se je zaradi spomladanske dokapitalizacije kapital banke zvišal na 473 milijonov evrov, kapitalska ustreznost pa je konec septembra znašala 12,4 odstotka. Od začetka leta so v Novi KBM posojila nebančnim strankam znižali za nekaj več kot 70 milijonov evrov, na 3,4 milijarde evrov. Zaradi znižanja posojil ob sočasni rasti obsega depozitov se je izboljšal tudi količnik neto posojil glede na depozite nebančnega sektorja. Konec septembra je imela Nova KBM za vsakih 100 evrov depozitov za 109,5 evra neto posojil, kar je opazneje bolje kot ob začetku leta, ko je ta količnik dosegal skoraj 116.

Kako je letos poslovala celotna Skupina NKBM, za zdaj še ni znano, saj bodo konsolidirane rezultate v banki razkrili šele v prihodnjih tednih.

matjaz.polanic@dnevnik.si Avtor je lastnik delnic NKBM.