Drugi krog volitev, ki bo 30. oktobra, bo potreben tudi zaradi prenizke volilne udeležbe - ta naj ne bi presegla 50 odstotkov.

V Bolgariji je namreč za izvolitev predsednika v prvem krogu zahtevana več kot 50-odstotna volilna udeležba, sicer se odločitev samodejno prenese v drugi krog.

Plevneljev, priljubljeni nekdanji minister za gradbeništvo, je po rezultatih vzporednih volitev, ki so jih izvedle agencije Gallup, Alpha Research, Sova Harris in MBMD, prejel od 39,4 do 31,1 odstotka podpore.

Sledita mu socialist Ivajlo Kalfin, nekdanji zunanji minister in sedanji evropski poslanec, s 26,7- do 30-odstotno podporo in Meglena Kuneva, prva evropska komisarka iz Bolgarije, ki nastopa kot neodvisna kandidatka, s 14- do 17-odstotno podporo.

Prvi delni uradni rezultati volitev, istočasno s temi so danes potekale tudi lokalne volitve, naj bi bili sicer znani šele v ponedeljek, še poroča agencija AFP.

Novi predsednik bo na čelu Bolgarije nasledil Georgija Parvanova, ki se mu izteka drugi zaporedni mandat. Predsedniški mandat je petleten.