Apple je v zadnjem poslovnem četrtletju ustvaril 6,62 milijarde dolarjev dobička. Prihodke je zvišal za 39 odstotkov na 28,3 milijarde dolarjev. A rezultati, ki jih Applu zavida cela vrsta podjetij, so razočarali analitike in potopili delnice Appla za skoraj sedem odstotkov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Predvsem je razočarala prodaja pametnih telefonov iphone. Apple jih je v zadnjem poslovnem četrtletju prodal "le" 17,1 milijona, kar je bilo krepko pod pričakovanji analitikov in tudi pod številom prodanih telefonov v predhodnem četrtletju, ki je pri 20,3 milijona. Ljubitelji Appla so čakali na nov model iPhona, ki so ga začeli prodajati po zaključku obravnavanega obdobja, a analitiki takšne zadržanosti kupcev vseeno niso pričakovali.

Najmočnejše Applovo orodje pa so bili prenosni računalniki, katerih prodaja se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepila za 30 odstotkov, potem ko je družba predstavila nov operacijski sistem Lion.

V celotnem poslovnem letu je Apple zaslužil 25,9 milijarde dolarjev, kar je 85 odstotkov več kot v predhodnem letu. Prihodke je zvišal za 66 odstotkov na 108 milijard dolarjev. Kljub zdrsu tečaja delnic je Apple torek zaključil kot največje podjetje na svetu glede na tržno kapitalizacijo, a se mu je energetski velikan Exxon Mobil znova približal.

Ameriški tehnološki velikan še vedno žaluje po smrti soustanovitelja Steva Jobsa. Ta se je avgusta umaknil z mesta izvršnega direktorja, 5. oktobra pa podlegel raku. Njegova smrt je sicer prodaji Applovih izdelkov dala nov zagon.