"Nagrajene občine razumejo pomembnost obnovljivih virov energije. Vse subvencionirajo javni prevoz, so izvedle energetske sanacije javnih objektov in razsvetljave, prav tako k učinkoviti rabi energije usmerjajo svoje prebivalce," je povedala Mateja Kegel iz Energetike.net.

Kot je povedal piranski župan Peter Bossman, bodo v občini prihodnje leto dobili tri električne avtobuse in kar 200 koles, z uresničitvijo drugih energijsko učinkovitih projektov pa želijo postati najbolj "eko" občina pri nas. "S kolesi in električnimi avtobusi želimo spodbuditi trajnostno mobilnost za izboljšanje kakovosti življenja v jadranski regiji in manjše izpuste v prometu," je pojasnil Boris Kočevar iz občinskega urada za gospodarstvo in turizem. Na piranski občini pripravljajo tudi študijo možnosti rabe energije iz morja za potrebe ogrevanja in hlajenja, če bo v mestni blagajni dovolj denarja, pa še sanacijo javne razsvetljave.

V kategoriji mestnih občin je Velenje na natečaju zmagalo že drugo leto zapored. Hkrati je omenjena občina prva pri nas, ki se je pri evropski komisiji s trajnostnim energetskim akcijskim načrtom zavezala, da bo do leta 2020 zmanjšala emisije ogljikovega dioksida za kar 23 odstotkov.

"Zgradili smo že tri sončne elektrarne, poleg občine še na dveh osnovnih šolah. S to elektrarno pridobimo osmino vse električne energije, ki jo porabimo. Zgradili smo tudi nizkoenergijski vrtec Vrtiljak, ki smo ga odprli septembra, z namestitvijo novih stikal in stavbnega pohištva pa smo energijsko uredili več javnih zgradb. Posodobili smo tudi energetsko knjigovodstvo, po mestu in ob jezeru pa namestili fotovoltaične obcestne svetilke in uredili daljinsko hlajenje, s čimer prihranimo do 18 odstotkov električne energije. Projektov je še kar nekaj," pojasnjuje Mojca Ževart, vodja kabineta velenjskega župana.

Tudi v kraški občini Miren - Kostanjevica ubirajo podobno pot kot Velenjčani. "Tretjina javne razsvetljave pri nas ima LED-luči, podelili smo koncesijo za daljinsko ogrevanje. Prav tako smo izdelali lokalno energetsko študijo, v okviru katere so vse občinske investicije nizkoenergijske ali pasivne," je razložil Aleš Vodičar, direktor občinske uprave na omenjeni občini, in dodal, da glede varčevanja z energijo redno pripravljajo tudi delavnice in izobraževanja za občane.