V nesreči, ki se je zgodila v drugem zavoju 12. kroga zadnje letošnje dirke, je Wheldonov dirkalnik odletel čez drug bolid in se nato ustavil v varovalni mreži. Kljub helikopterskemu prevozu v bolnišnico 33-letnemu dirkaču niso več mogli pomagati, saj so bile poškodbe prehude.

Dirka je bila zaradi hude nesreče končana že po 11 krogih, dve uri po trku pa so organizatorji sporočili žalostno novico o smrti Wheldona. "Z žalostjo sporočamo, da je dirkač s startno številko 77 Dan Wheldon podlegel poškodbam. Vodstvo dirke se je odločilo, da tekmovanje odpove. Z mislimi smo pri družini nesrečnega dirkača," je dve uri po hudi nesreči v 12. krogu dirke v Las Vegasu sporočil direktor formule Indy Randy Bernard.

V spomin na preminulega Britanca so ostali dirkači po progi odpeljali pet počasnih krogov, gledalci in člani vseh moštev pa so jih pospremili s stoječimi ovacijami. (Foto: AP)

"En trenutek se pred dirko še hecaš s kolegi glede predstavitvenih filmov ostalih dirkačev, malo zatem pa zveš, da je Dan umrl. Danes sem izgubil, pa ne le jaz, vsi smo izgubili dobrega prijatelja. Vsi v dirkaški karavani serije Indy smo ga smatrali za prijatelja. Bil je zares dober fant in pravi šarmer," je v solzah po prejetju slabe novice razlagal Dario Franchitti, štirikratni prvak v seriji Indy.

"Še nikoli nisem videl česa takega. Ko sem se krog kasneje peljal mimo vseh razbitin, nisem mogel verjeti svojim očem. Izgledalo je kot vojna scena iz Terminatorja. Povsod so ležali deli razbitih dirkalnikov, v sredini proge pa je eden celo še vedno gorel. Bilo je zares grozno in v takih trenutkih ti gre po glavi le ena misel, saj upaš, da se ni nihče huje poškodoval," je svoje doživetje slikovito opisal avstralski dirkač Ryan Briscoe.

V seriji Indy smrtnih žrtev ni bilo od leta 2006, ko se je na jutranjem ogrevanju v Homesteadu na Floridi ubil Paul Dana. Zanimivo, nekaj ur kasneje je na dirki zmagal ravno Dan Wheldon.

33-letni Wheldon je v karieri v seriji Indy zmagal na 16 dirkah, od tega tudi dvakrat na sloviti 500 milj Indianapolisa. Leta 2005 je bil tudi skupni prvak serije.

Dan Wheldon (Foto: AP)