Od včeraj tako upravni odbor ajdovske družbe, iz katere se je moral na zahtevo bank z NLB na čelu pred dnevi posloviti Dušan Črnigoj, vodi Marjana Novak, ki je pred dnevi zapustila de facto insolventne Rimske terme. V njem bo poleg njenega namestnika Jožeta Breclja, ki je do zdaj vodil Cestno podjetje Gorica (v lasti Primorja), sedela še nekdanja članica uprave Darsa Gordana Višinski. V najožji ekipi pa bodo sodelovali še finančni direktor Marjan Babič (za Babiča naj bi lobirala lokalna NKBM), sicer član uprave Luke Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar in proti kateri je družba vložila 32-milijonsko odškodninsko tožbo, nekdanji prvi mož družbe SCT Stanovanjski inženiring Janez Klančar, ki bo skrbel za tržne gradnje, in nekdanji minister za promet in glavni izvršni direktor SCT Igor Umek, ki bo skrbel za kontroling in vključevanje družb v finančno sanacijo. Dosedanji glavni izvršni direktor Roman Brajdih bo prevzel vodenje marketinga.

Zidarju pomagal prenašati premoženje SCT

"Konzorcij bank, ki so vključene v Primorje in njegovo poslovanje, je ocenil, da je za nadaljnji proces sanacije družbe nujna sprememba vodstva. Ni šlo za trgovanje z imeni, ampak za vzpostavitev najboljših možnih pogojev zato, da bi se ustvarilo novo zaupanje med poslovodstvom družbe in največjimi lastniki, bankami, zaposlenimi, lokalnim okoljem, investitorji in kupci v bodočem razvoju oziroma sanaciji," je včeraj povedala Novakova, ki je sicer "priznala, da konkretnih izkušenj iz gradbeništva nima, a da je sodelovala pri postavitvi nekaterih največjih infrastrukturnih objektov v državi in ustanovitvi Darsa".

Če je pri imenovanju Novakove najbolj sporno njeno pomanjkanje izkušenj na področju sanacije velikih podjetij, so še bolj presenetljiva nekatera imena novih članov ožje sanacijske ekipe. Tako je Janez Klančar, ki ga z Novakovo povezuje članstvo v nadzornem svetu Rimskih term, v zadnjih mesecih obstoja SCT veljal za del najožje ekipe Ivana Zidarja. Dober mesec pred začetkom prisilne poravnave SCT je Zidar Klančarja postavil na čelo svojega podjetja SCT Investicije, prek katerega je Zidar v svoje roke prenesel eno od nekdanjih hčerinskih družb SCT (Tovarno kovinske opreme v Murski Soboti). Klančar je uradno še vedno zastopnik SCT Investicij, ki so junija prešle v last off-shore podjetja iz Dubaja, katerega zastopnik je uradni lastnik tujih družb ljubljanskega podjetnika Roka Furlana.

Morda je nekoliko manj presenetljivo imenovanje Igorja Umeka, nekdanjega ministra iz vrst SKD. Že pred časom smo poročali, da naj bi bila namreč Novakova, ki je bila še pred tedni v igri za prvi stolček Slovenskih železnic (SŽ), blizu liberalni liniji nekdanje stranke SKD oziroma krogu ljudi, ki je bil blizu pokojnemu glavnemu tajniku SKD Edvardu Staniču.

Novakova je sicer včeraj poudarila, da "je uspešno izpeljala nekaj finančnih sanacij, med katerimi je najbolj vidna sanacija družbe HTP Gorenjka v Kranjski Gori". Na vprašanje, zakaj ji ni uspelo v Rimskih termah, pa je dejala, da je šlo tam za politični projekt in da je delni krivec za to tudi premajhna operativnost sedanje vlade. "Žal so lastniki ocenili, da jim bolj ustreza prestrukturiranje, kot da bi še naprej vlagali v družbo. S strokovnega stališča je bilo vse narejeno," je dodala Novakova in dodala, da gre za njen osebni neuspeh.

"V Primorje sem prišla s pozitivno energijo"

"Zakonodaja mi dovoljuje, da lahko vodim dve podjetji. Nadzornemu svetu Rimskih term sem predlagala kompromis, ki pa ga niso sprejeli. Trenutno bom v bivši družbi opravljala tekoče posle, in sicer največ deset dni," je pojasnila Marjana Novak in poudarila, da je treba v Primorju pohiteti: "Zato sem tu, da ne izgubimo nobenega dneva. Smo pred volitvami in nekateri že napovedujejo spremembe. V Primorje sem prišla s pozitivno energijo, nikakor pa ne, da da bi uresničila kakšnega izmed črnih scenarijev. Sestala sem se s sindikatom in se slišala z Dušanom Črnigojem. O primopredaji se še nisva pogovarjala."

Ilija Vukoje, predsednik sindikata Konfederacija 90 v Primorju, je dejal, da pričakujejo plače do 26. oktobra, sicer bodo stavkali. Nova predsednica upravnega odbora Primorja se je v Ajdovščini sestala tudi s severnoprimorskimi župani, ki so si bili enotni, da je treba Primorje ohraniti, čeprav bodo za to potrebne žrtve. "Vidim, da gre za dobronamerno ekipo iz Ljubljane in ne tisto mafijo, ki prodaja in uničuje podjetja in banke," je bil slikovit ajdovski župan Marjan Poljšak.

jani.alic@dnevnik.siprimoz.cirman@dnevnik.si