10 mesecev je potrebovalo ukrajinsko pravosodje, da je primer nekdanje premierke Julije Timošenko pripeljalo od kazenske ovadbe do razsodbe, ki je Timošenkovo za sedem let spravila za zapahe zaradi prekoračitve pooblastil in oškodovanja državnih financ pri sklepanju plinskega sporazuma z Rusijo. Seveda bodo sledile še pritožbe na razsodbo. Sporazum je bil sklenjen januarja 2009, ovadba je bila spisana decembra 2010, razsodba pa je padla v torek. Le dan prej je sodni epilog dočakala tudi ena največjih posojilnih afer v Sloveniji. Zadeva Satex je temeljila na obtožbah o nelegalnem pridobivanju posojil v letih 1995 in 1996, kazenska ovadba policije je bila vložena leta 1998, potem ko je vrhovno sodišče obsodilno sodbo novembra 2008 razveljavilo, pa so bila potrebna še skoraj tri dodatna leta za izrek oprostilne sodbe.

11 zadetkov in 7 prejetih golov, 17 rumenih kartonov in enega rdečega, 47 jurišev na gol, 25 prepovedanih položajev, 69 kotov in 140 prekrškov je nabrala slovenska nogometna reprezentanca, preden se je ta teden poslovila od evropskega prvenstva, ki bo prihodnje leto na Poljskem in v Ukrajini. Če bi sklepali po statistiki, ki je naše nogometaše vodila najprej v dodatne kvalifikacije in nato na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki, nam je zmanjkalo 7 zadetkov, dobili pa smo tri preveč. Drugih podatkov na spletnih straneh ni najti – očitno niso več pomembni.

2,9 milijona obiskovalcev je v lanskem letu prestopilo prag 163 slovenskih muzejev, muzejskih zbirk in galerij oziroma likovnih razstavišč, ki so se odzvali na anketo statističnega urada in so priredili 2039 stalnih in občasnih razstav. Gledališča niso bila niti pol tako uspešna (lani so privabila 864.482 gledalcev), jih je pa na Slovenskem tudi veliko manj kot razstavišč – statističnemu uradu je poročalo 34 gledališč ali gledaliških skupin. Morda nekoliko bolj presenetljiv je podatek, da so statični eksponati tudi bolj zanimivi kot gibljive slike v kinematografih. Za leto 2010 statistični urad sicer še ni objavil podatkov, si je pa v letu 2009 ogled celovečernega filma v kinu privoščilo »le« 2,8 milijona posameznikov. Od tega je slovenski film pobral 51.846 gledalcev.

911 mest v 82 državah sveta naj bi danes doživelo mirno ljudsko vstajo za globalne spremembe. Politikom in finančnim institucijam želijo protestniki od Amerike do Azije, od Afrike do Evrope sporočiti, da niso blago v njihovih rokah, ampak sami določajo svojo prihodnost. Demonstracije za pravice in resnično demokracijo, ne pa vladanje v korist peščice, bodo potekale tudi v vsaj treh slovenskih mestih – Ljubljani, Mariboru in Kopru. Napovedi kažejo, da se jih bo udeležilo le nekaj sto posameznikov, morda tudi zato, ker se Slovenci raje kot na proteste odpravljajo po gobe. Gobarska sezona je namreč v polnem teku, jurčkov menda veliko, navdušenih gobarjev v državi pa po nekaterih ocenah kar pol milijona.

75 političnih strank imamo v Sloveniji od srede dalje, ko je uradni pečat dobila tudi Stranka za trajnostni razvoj nekdanjega varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka. Druščina, v kateri najdemo imena, kot so NARCISA – Stranka rdečega prahu, Akacije, Oljka in Stranka za delovna mesta, se bo pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami – če ne bo administrativnih zapletov – povečala vsaj še za stranko ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Da bodo prve predčasne volitve v državi vendarle živahne, bodo poskrbele tudi liste, med njimi zagotovo novonastajajoča lista nekdanjega ministra za javno upravo Gregorja Viranta.