Kot piše brezplačnik, pa s Štajerske prihajajo povsem drugačne informacije: želijo si namreč avtonomno vzhodno Slovenijo. Mariborski župan Franc Kangler razkriva, da se želijo odcepiti od države. S tem je le dopolnil celjskega župana Bojana Šrota, ki je pred kratkim povedal, da poziva k "protestni akciji proti takšni organizaciji Sloveniji, kjer je država le Ljubljana z okolico. Kot je povedal, sta s Šrotom k sodelovanju povabila tudi župana Murske Sobote Antona Štihca in nekaj drugih županov vzhodne Slovenije, pri tem pa ni želel izdati, katere, niti kakšne bodo nadaljnje aktivnosti akcije. Po Kanglerjevem mnenju v Ljubljani vseskozi pozabljajo na njih in temu želijo narediti konec. Akterji pa naj o tem, da bi iz takšnega združenja nastala stranka, še ne bi razmišljali. Mariborski župan je še pristavil, da se bodo župani zagotovo aktivno vključili v volitve.

Po izidih terenske javnomnenjske raziskave, ki jo je med 888 volivci iz vseh osmih volilnih enot opravil Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije, bi na volitvah največ volivcev izbralo SDS. Zanjo bi glasovalo 31,2 odstotka anketirancev. Sledi ji Lista Gregorja Viranta s 13,7 odstotka Lista Gregorja Viranta, tretji je SD z 11,9 odstotka, četrta pa Lista Zorana Jankovića z 11,2 odstotka glasov. Parlamentarni prag bi dosegli še (po vrsti) Desus, LDS in SNS.

Bo Virant mandatar?

Raziskava javnega mnenja je potekala med 28. septembrom in 10. oktobrom, ko še ni bilo jasno, ali se bosta Janković in Virant sploh odločila za sodelovanje na volitvah. Volivci so Virantu kljub temu izrazili največ zaupanja in ocenili, da bi bil najprimernejši mandatar. Pri obeh vprašanjih, o zaupanju in mandatarju, mu sledi Janez Janša. Pri obeh vprašanjih je tudi velik delež tistih, ki menijo, da nihče ni primeren mandatar in da ne zaupajo nikomur od ponujenih. Po tej anketi se bo volitev udeležilo 62,8 odstotka vprašanih, 18,7 odstotka jih je še neodločenih.

Večina meni, da Türk mandatarstvo zaupal relativnemu zmagovalcu volitev. V anketi so anketirance povprašali tudi o nekaterih drugih temah. Tako denimo 37,1 odstotka vprašanih delovanje prvega predsednika republike Milana Kučana ocenjuje negativno, pozitivno pa 32,6 odstotka. 86,3 odstotka vprašanih meni, da bo predsednik republike Danilo Türk mandatarstvo po volitvah zaupal relativnemu zmagovalcu volitev, 13,7 pa da ga bo zaupal tistemu, ki bo zbral več kot polovično podporo v DZ. Anketirane so tudi vprašali, ali so zadovoljni z zdajšnjim življenjskim standardom – kar 46,1 odstotka jih je odgovorilo, da ne.