Keku pogodba z NZS poteče 30. novembra in sploh še ni javno spregovoril, da si po skoraj petih letih vodenja reprezentance sploh še želi podaljšanje sodelovanja za nov kvalifikacijski ciklus. Vodstvu NZS bi zelo olajšal odločitev, če bi sam rekel, da se ne gre več. Če bi izgubil zadnjo kvalifikacijsko tekmo s Srbijo, ne bi imel nobenih možnosti, da mu NZS ponudi novo pogodbo. Zmaga proti Srbiji, ki je plod predvsem novega modela, težnje k igri po tleh in pristopa, kakršnega smo videli v času največjih uspehov, mu je znova dvignila načet ugled v javnosti, vendar ima več nasprotnikov kot podpornikov med tistimi, ki imajo odločilno besedo pri imenovanju. Čeferin je jasno povedal, da je neuvrstitev v dodatne v dodatne kvalifikacije neuspeh, kar nakazuje na sklep, da se nagiba k novemu obrazu.

Ker je slovenska slačilnica hermetično zaprta, je največja uganka, kakšno podporo ima selektor dejansko med igralci. Z vsako izgubljeno točko, ki je bila posledica napačne taktike in izbire igralcev, je Kek izgubil nekaj kredibilnosti med nekaterimi vplivnimi nogometaši, ki pa jim vodstvo NZS nikakor ne sme dovoliti, da bi imeli pri imenovanju selektorja glavno besedo, saj bi to vodilo v organizacijski in igralski kaos. Če sklepamo po predstavi, ki so jo nogometaši prikazali proti Srbiji, igralci še zaupajo in sledijo Kekovim idejam. A obenem se širijo govorice, da so glede prihodnosti Keka v reprezentančni slačilnici nekateri že pokazali palec navzdol.

Čeferin je zasut z nasveti, koga izbrati, zato je pred zelo, zelo težko odločitvijo. Če se odloči za zamenjavo, mora izbrati boljšega strokovnjaka, kot je bil Kek, saj je sprememba le zaradi nje same nesmiselna. V primeru, da se Slovenija ne uvrsti na svetovno prvenstvo v Braziliji, se bo zamajala finančna stabilnost Nogometne zveze Slovenije, obenem bi Čeferin postal prvi predsednik v zgodovini NZS, ki se s člansko reprezentanco ni uvrstil na veliko tekmovanje. Rudi Zavrl se je dvakrat, Ivan Simič enkrat.

5 kandidatov po Dnevnikovem izboru, če selektorskega mesta ne bo več zasedal Kek

Zavrl, ki je imel v svojem mandatu pravega sodelavca v generalnem sekretarju Danetu Joštu, je tudi osebno izbral oba uspešna selektorja, Srečka Katanca in Matjaža Keka, ki sta Slovenijo popeljala na tri velika tekmovanja. Ima tudi veliko zaslug za nastop v Južni Afriki, saj je bil na čelu NZS, ko je Slovenija osvojila sedem točk v kvalifikacijah jeseni 2008, preden ga je nasledil Simič. Zavrl je imel to veliko prednost pred nasledniki, da je bil nekoč nogometaš v prvi in drugi jugoslovanski ligi, zato je poznal vse zakonitosti delovanja nogometa na igrišču in ob njem, s čimer se Čeferin ne more pohvaliti.

Vsaka Čeferinova odločitev bo naletela na buren odziv. Vedno bo imel opozicijo, zato ga čaka veliko pogovorov s prišepetovalci in svetovalci z vseh vetrov in vseh sfer družbe (menda skuša vplivati tudi kakšen župan), med katerimi so nekateri povsem nekredibilni, ker gledajo na lastno korist. Čeferin bi imel veliko lažje delo, če bi NZS imela direktorja reprezentanc in izoblikovana trdna merila, ker bi tako dobil na mizo verodostojne predloge. Kek bi bil glede na izkušnje lahko direktor, obenem bi to zanj pomenilo osebno napredovanje po hierarhični lestvici. A dvomimo, da bi na to vlogo pristal, če ne bi imel vpliva pri izbiri svojega naslednika.

Selektor mora biti svetovljan, da bo reprezentanca resnično vseslovenski projekt z igranjem v Ljudskem vrtu in Stožicah, značilnimi moralnimi vrednotami okolja pod Alpami in zmagovalno miselnostjo šampionov, ki so reprezentanco krasile v najuspešnejših obdobjih, ko se je uvrščala na velika tekmovanja. Delno prenovljena reprezentanca je na tekmi s Srbijo nakazala prav te odlike: drznost, moderen pristop, izzivanje sreče...