Slovenci, ki so se drugič uvrstili med najboljših 12 ekip v Evropi, a jim je zagodla sprememba pravil - na naslednjem prvenstvu bo namreč v elitni skupini igralo le 12 reprezentanc, bodo za končno 11. mesto igrali proti Angliji. Za vrnitev med elito za naslednje prvenstvo, ki bo čez dve leti, pa bodo imeli priložnost že v evropski ligi, v kateri se bodo merile reprezentance, ki so v Gdansku uvrščene od 11. do 16. mesta in dve najboljši ekipi iz druge kakovostne divizije.

"Ne vem, kako so so se oni našli v boju z nami. Še lani so osvojili srebrno kolajno, zdaj pa so se znašli v boju za obstanek. So boljši od nas, mi nismo imeli prav veliko možnosti, čeprav smo upali. Za morebiten uspeh bi Tokič moral premagati Samsonova, a Belorus je dokazal, da mojster ostaja mojster. Po porazu našega najboljšega igralca je barka potonila," je po tekmi dejal slovenski selektor Bojan Rak, ki je tokrat na klopi pustil junaka tekme proti Slovaški Mitjo Horvata.

V uvodnem nizu uvodnega dvoboja se je Tokič trikratnemu evropskemu prvaku dobro upiral, a vseeno tesno izgubil. V preostalih dveh nizih pa je imel beloruski veteran lažje delo, čeprav Novogoričan ni imel občutka, da bi ga lahko na hitro pometel od mize: "Dajal mi je občutek, da z njim lahko igram. Toda, ko se je dvoboj lomil, ko so bile na sporedu odločilne točke, ni zatajil. Prav to pa loči dobrega igralca od povprečnega. Razočarani smo, nismo izpolnili cilja, nismo obstali v ligi, a to ni ne vem kako nepričakovano. Če bi nam kdo pred začetkom ponudil 11. ali 12. mesto, bi ga z veseljem sprejeli. Smo pa kar jezni na vodstvo Evropske namiznoteniške zveze, ki je spremenila način tekmovanja, nič drugačna ni niti svetovna zveza. V obeh sedijo ljudje, ki se nikoli niso ukvarjali s športom, zdaj pa krojijo našo usodo ne da bi prisluhnili našim željam."

Dekleta so v boju za 25. mesto zabeležila drugo zmago, po Švici je padla še Norveška, tudi tokrat brez velikih težav. Nekaj težavic je imela le Martina Pohar, proti Marthi Nilsen je že zaostajala z 0:1 in 1:2, a na koncu vendarle zmagala. Prvi niz je izgubila tudi Manca Fajmut, a tudi ona je zbrala moči za preobrat, v svoji prvi tekmi na prvenstvu pa je bila brez izgubljenega niza uspešna še Nina Pavlin. Ali bodo izbranke Vesne Ojsteršek Drnovšek 25. ali 26. (svojo uvrstitev s prejšnjega prvenstva bodo izboljšale), bo odločal obračun proti Walesu.

Tako moški kot ženske bodo svojo zadnjo tekmo odigrali danes ob 19. uri.

Izida:

- moški:
SLOVENIJA - BELORUSIJA 0:3
Bojan Tokič - Vladimir Samsonov 0:3 (-9, -4, -7)
Jan Žibrat - Jevgenij Ščetinin 0:3 (-7, -8, -9)
Saš Lasan - Pavel Platonov 0:3 (-6, -7, -7)

- ženske:
Slovenija - Norveška 3:0
Martina Pohar - Marthe Nilsen 3:2 (-13, 8, -11, 5, 6)
Manca Fajmut - Marte Grutle Aaseboe 3:1 (-9, 5,8, 10)
Nina Pavlin - Anna Grutle Aaseboe 3:0 (4, 13, 9)