Raziskava je pod drobnogled vzela delovanje sladkornih nadomestkov na zdravje zob. Čeprav zelo pogosta vrsta nadomestka, sladkorni alkohol, res zmanjša nevarnost za nastanek kariesa, pa povečana kislost v ustih vodi v odmiranje zobne sklenine.

Ti nadomestki pogosto vsebujejo tudi xylitol, za katerega je EU dovolila, da ga proizvajalci oglašujejo kot "zobu prijazno" sestavino v žvečilnem gumiju.

Mednarodni strokovnjaki s tega področja pa so zapisali: "Ko se poveča potrošnja izdelkov, v katerih sta sorbitol in xylitol, je treba javnost podučiti, kakšne so nevarnostih kislinskih dodatkov za naše zobe. Opozoriti je treba tudi na morebitne želodčne težave in drisko. Ti dodatki so še posebej nevarni v živilih brez sladkorja, saj javnost slepo verjame, da so bolj zdravi."

Raziskava odpira široko vprašanje, ali je mogoče zaupati zagotovilom proizvajalcev, ko trdijo, da ponujajo bolj zdrava živila, je dejal odgovorni urednik omenjene revije Stephen Hancocks. "Morda so takšna zagotovila podprta tudi z raziskavami, vendar ali nam proizvajalci zares povedo vse, kar moramo vedeti?" je zapisal.

Izrazil je tudi dvome, da takšna živila potrošnikom pomagajo izgubiti nekaj telesne teže. "Potrošnik se znajde na minskem polju zmedenosti, ko se trudi, da bi izbiral zdravo hrano, in v zapletenem labirintu opozoril strokovnjakov, ki mu skušajo posredovati praktične nasvete."