Čeprav je Tokič tri stopnice pred naslednjimi igralci v slovenskem namiznem tenisu, bo imela Slovenija v Gdansku lepo priložnost, da pokaže, kaj se dogaja zadaj. Članska selektorja Bojan Rak in Vesna Ojsteršek Drnovšek sta se odločila za recept najboljših igralcev brez pomlajevanja, kar je za tekme na najvišji ravni razumljivo. Predvsem bodo pod drobnogledom člani, ki so si lani v Ostravi izborili nastop v evropski superligi, se pravi med najboljšimi 16 reprezentancami stare celine. Pot do obstanka bo trnova.

"Skupne priprave ob tako natrpanem urniku so skoraj nemogoče. Vsi igralci bodo zaradi obveznosti na prvenstvo dopotovali neposredno iz klubov. Toda to je težava, s katero se bržčas ukvarjajo vse reprezentance. Moti me predvsem, da se Evropska namiznoteniška organizacija (ETTU) ne ozira na klubske tekme in evropske pokale, ki spadajo pod njeno okrilje. Prvenstev je res preveč. Kljub temu lahko rečem, da smo avgusta opravili nekaj dobrih skupnih treningov na Otočcu," je pojasnil članski selektor Bojan Rak.

Trenerski jastog se je v nadaljevanju dotaknil glavne težave. "Tokič bo izjemno obremenjen, saj bodo od njega odvisni rezultati Slovenije v ekipni konkurenci. Z njim bo treba delati zelo premišljeno, saj si ne smemo privoščiti, da bi posamični turnir in igro dvojic, kjer imata s Karakaševićem lepe možnosti za vrhunski rezultat, začel utrujen. Vsekakor je naš glavni cilj, da obstanemo v evropski superligi, se pa vsi zavedamo, da bo to izjemno težko." Rak bo imel na Poljskem tudi vlogo motivatorja, ko bo znan posamični žreb, s katerim se Tokič večkrat obremenjuje. Dejstvo je, da je najboljši slovenski igralec svoj največji posamični uspeh na EP dosegel z uvrstitvijo v četrtfinale v Beogradu, ko je imel najtežji žreb, odlično pa se je upiral tudi kasnejšemu evropskemu prvaku Nemcu Timu Bollu. Slabše se je izkazal, ko je imel do vrhunskega rezultata na prvi pogled odprto pot.

Vesna Ojsteršek Drnovšek pravi, da je čas, da začne tudi slovenska ženska reprezentanca zmagovati v Evropi in si priigrati vsaj boljše izhodišče za naslednja prvenstva. "Kot 29. v Evropi niti nismo mogle pričakovati boljšega žreba. Tako Francija kot Portugalska imata v svojih vrstah kitajski igralki, tako da nas čaka težko delo že v skupini. Trudile se bomo, da si vsaj na naslednjem prvenstvu priborimo boljše izhodišče, moja skrita želja pa je uvrstitev okoli 20. mesta," pravi nekdanja sijajna igralka.

Članska selektorica je bila zadovoljna tudi s pripravami, ki so jih dekleta opravila brez Martine Pohar, ki je imela v Franciji klubske obveznosti, nekaj časa pa se je na prvenstvo pripravljala skupaj s Hrvaticami. "Dobro smo vadili tako na Otočcu kot v Italiji, kjer smo bili gosti v Castel Goffredu. Veliko nam je pri tem pomagala sestra Andreja, ki nam je omogočila odličen trening. Koliko smo dejansko vredni, pa bomo pokazali v ringu," je končala Hrastničanka.