Po podatkih Luke Koper je sicer nove pogodbe do zdaj podpisalo 27 od 42 Lukinih podpogodbenikov, ki predstavljajo več kot polovico vseh delavcev IPS. V petek so namreč v Sindikatu izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) navedli, da podjetja, ki so podpisala pogodbe, zaposlujejo le okoli tretjino vseh delavcev.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kopru spomnil Veselko, je uprava Luke izvedla vse ukrepe, ki jih ji je v zvezi reševanjem položaja podpogodbenih delavcev naložil nadzorni svet. Tako nove pogodbe o upravljanju luških storitev vsebujejo mehanizme, s katerimi je Luka Koper upravičena do izvedbe nadzora, če pride do naznanitve kršitev delovno pravne zakonodaje.

Po drugi strani pa Luka ne more posegati v delovno pravna razmerja med posameznim delodajalcem in njegovimi zaposlenimi, je še pojasnil Veselko.

Zaradi vsega naštetega prvi mož Luke tudi ne razume napovedi stavke s strani sindikata. Kot je ponovil, morajo sindikat in podjetja IPS probleme primarno reševati med sabo, je pa Luka še zmeraj pripravljena odigrati vlogo mediatorja.

V Luki Koper so sicer sklenili za pet odstotkov zvišati tarife vsem IPS podjetjem, tudi tistim, ki novih pogodb niso podpisala, je poudaril prvi mož Luke. Pri tem so podjetjem priporočili, naj ta sredstva namenijo povišanju plač svojih delavcev.

Zadnje zaplete pri podpisovanju novih pogodb s podjetji IPS Veselko sicer razume kot poskuse destabilizacije z željo, da se ne doseže končnih rešitev. "Ko poskušaš urediti razmere, večinoma tudi nekomu stopiš na žulj," je opisal stanje.

Priznal je tudi, da če preostalih 15 podjetij IPS ne bo podpisalo novih pogodb, lahko to pripelje do upada števila delavcev in vpliva na samo poslovanje Luke. Kot pravi, pa gre tu za poslovno tveganje. Vsekakor Luka ne bo preprečevala prehoda delovne sile, je še napovedal.

Glede dolgoročne ureditve razmerij med Luko, podjetji IPS in delavci je Veselko pojasnil še, da posebna delovna skupina trenutno evalvira različne modele, od sedanjega modela, ki bi vseboval določene popravke, pa do takšnih, ki bi šli v smer socialnega podjetništva. O tem, kateri model bo obveljal, je preuranjeno govoriti, v Luki pa po njegovih besedah ne nasprotujejo nobeni možnosti.

Predsednik gospodarskega interesnega združenja Izvajalci luških storitev Aleksander Krebelj, ki je prišel na sedež Luke na sestanek s SIPS, pa je novinarjem povedal, da bodo v tem tednu verjetno vsa podjetja IPS podpisala nove pogodbe, "ker ne verjamem, da te pritiske lahko kdo prenese".

Njegov glavni zadržek glede podpisa nove pogodbe je, da "na papirju ureja marsikaj, v resnici se pa dogajajo povsem drugačne stvari". Pri tem je navedel, da se ponekod ne izvaja storitev, ampak prihaja do najema delavcev, ter da dogovori o prevzemanju odgovornosti v praksi ne delujejo. Rešitev vidi v podpisu tristranskega dogovora, ki bo delavcem zagotavljal minimalne standarde, hkrati pa zavezal tako Luko kot podjetja IPS "na način, da se ne bodo mogli izmikati".